Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2009.
Seuraava

Miljonär eller städare?

En arbetslös söker jobb som städare på Microsoft. Personalchefen kallar honom till intervju och ber honom genomföra ett test (rengöra golvet). Testet utfaller till belåtenhet och personalchefen meddelar honom följande.
- Ni får jobbet. Var god lämna er e-mailadress så ska jag skicka nödvändiga formulär för underskrift.
Mannen svarar att han varken äger någon dator eller någon emailadress. Personalchefen säger att utan emailadress existerar mannen inte virtuellt och kan därför ej få jobbet.

Mannen lämnar förtvivlat byggnaden. Han har endast 10 dollar i fickan. Han går in på närmaste livsmedelsaffär och köper 10 kilo tomater. Han går sedan från dörr till dörr och säljer tomaterna och på så sätt fördubblar han sitt kapital. Han gör samma sak tre gånger och till sist har han 160 dollar. Han inser att han hittat ett sätt att förtjäna sitt uppehälle och börjar nu tidigt om morgonen och kommer hem först sent på kvällen. Varje dag fyrdubblar han sitt kapital. Snart köper han sig en liten bil, senare en lastbil och till sist har han en hel fordonspark, nödvändig för att kunna genomföra alla leveranser. Inom 5 år äger han en av de största livsmedelskedjorna i USA.
Han börjar fundera på sin framtid och tar kontakt med en försäkringsmäklare för att diskutera hur han och övriga familjen ska få ekonomisk trygghet. Efter att ha fått råd är mäklaren och mannen överens och mäklaren frågar nu efter mannens emailadress så han kan skicka nödvändiga formulär för underskrift. Mannen svarar att han varken äger någon dator eller har någon mailadress. Mäklaren säger:
- Konstigt. Ni har byggt upp ett helt imperium och har ingen emailadress. Tänk vad ni kunde åstadkommit om ni hade haft en dator!
Mannen svarar:
- Ja, då hade jag varit städare hos Microsoft.

*

Vad lär vi då av detta?
1. Internet är inte räddningen i ditt liv.
2. Om du vill arbeta hos Microsoft måste du ha en emailadress.
3. Även utan emailadress kan du bli miljonär genom arbete.
4. Om du har erhållit denna lilla historia per email har du större chans att bli städare än miljonär.


Hávamál 134

Jag råder dig, Loddfavner,
men råd må du taga;
du får fördel, om du följer dem,
de bli goda att begagna.
Åt åldrig talare
du aldrig må skratta;
ofta gott är, vad de gamle säga.
Ofta ur skrumpet skinn
skarptänkta ord komma,
sådant som hänger bland hudar
och slänger bland småskinn
och lätt dinglar bland löpmagar.


Frågespalten XXXVII: Bildförbudet

På "Fråga prästen" ställer Emma följande fråga:

* Varför är skillnaden så stor mellan religionerna när det gäller att avbilda Gud? Man får ju egentligen inte avbilda Gud i varken Islam, Kristendom eller Judendom. Men vi kristna gör det ju ändå. vi har bilder och symboler på Jesus m.m. Vad kan den stora skillnaden mellan religionerna vara? *

Jag svarade:

Grundtanken i bildförbudet inom de tre besläktade religionerna som du nämner är att om vi gör oss bilder av Gud, så riskerar vi att förledas att tillbe bilderna i stället för Gud själv. Ett exempel är berättelsen om guldkalven i 2Mos 32.

Nu är det ändå så, att även om Gud inte vill att vi gör en bild av honom, så har han själv gjort en sådan. Jag talar om Jesus, som är Gud i mänsklig form. Eftersom Gud själv inte längre håller hårt på skillnaden mellan ande och materia, kan också vi kristna göra materiella bilder av den andliga verkligheten. Judar och muslimer erkänner ju däremot inte Jesus som Guds son, så de håller fast vid bildförbudet.

http://www.fragaprasten.fi/fraga-prasten/hem/



Kyrklig humor på Facebook

Jobbig vecka, därför lite mindre aktivitet på bloggen.
Men mellan verserna har jag grundat Facebook-gruppen "Kyrklig humor", där bl.a. följande anekdot har influtit:

*

Kyrkoherden i en österbottnisk församling hade jobbat i sin trädgård och farit sedan till lantbrukshandeln för att köpa något han behövde, klädd enligt sysslan.
Butiken besöktes just då av en representant för någon svinfoderfirma. Denne kom fram till prästen och frågade om husbonden hade svin.
“Nej, jag har bara får”, svarade den tilltalade.
Representanten nöjde sig med svaret och återgick till sina underhandlingar med handelsmannen. Om en stund kom han dock tillbaka och forsatte samtalet:
“Hur många får har ni då?”
“Jag vet inte exakt, eftersom några av dem är i Sverige och Amerika, men så där omkring tre tusen.”
“Jaha, jaså. Och inga svin alltså?”
“Nå, om jag nu tänker riktigt noga efter, så kan jag ju inte vara alldeles säker…”

*

http://www.facebook.com/group.php?gid=78187297265


Seuraava