• sleepygay

Kuolema

Tänään oli koulussa "luennon" aiheena kuolema. Siksi "luento", kun enemmän oli kyse keskustelutilaisuudesta, jota luennoitsijat ohjasivat.

Oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä keskustelutuokio. Koko homma aloitettiin pohtimalla kysymyksiä "kuinka haluaisit kuolla? Millainen on hyvä kuolema?" Itse haluaisin kuolla vanhana, ns. täyden elämän eläneenä ja haluan tuntea olevani valmis kohtaamaan kuoleman. Kipua en halua tuntea (niin kuin ei varmaan kukaan). Fyysinen tila saisi mieluiten olla oma koti, mutta ei sairaalaympäristö tms. varmaan haittaisi. En halua, että elämääni pitkitetään turhaan pitämällä letkuissa tms.

Oman pohdinnan jälkeen mentiin pienempiin ryhmiin ja pohdittiin ryhmässä annettuja aiheita. Tällä kertaa kuolemaan pohdittiin ammatillisesti, hoitajan ja/tai potilaan näkökulmasta. eri pisteitä oli muutamia ja kaikissa pohdittiin kuoleman hetkeä ja sen lähestymistä eri tarpeiden/ulottuvuuksian näkökulmista. Esimerkiksi potilaan fyysisiä, hengellisiä ja sosiaalisia tarpeita. Oli äärimmäisen mukavaa, vaikka aluksi suhtauduinkin hieman skeptisesti, johtuen kylläkin toisesta luennoitsijasta.

Jossain välissä tuli puhe myös hoitotestamenteista/hoitotahdosta. Hoitotestamentti on siis asiakirja, jossa laatija kertoo omasta tahdostaan liittyen saamaansa hoitoon sellaisissa tilanteissa, joissa omaa mielipidettään ei erinäisistä syistä pysty ilmaisemaan. Periaatteessa pelkkä oma allekirjoitus riittää, mutta vahvasti suositeltavaa on pyytää kahdelta todistajalta allekirjoitukset. Pitää varmaan itsekin tehdä sellainen. Suosittelen sellaista myös muille. Se on todella kätevä niin hoitohenkilökunnan kuin myös omaisten kannalta. Kun oma tahto on paperilla ja kaikkien tiedossa, ei omaistenkaan tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä.

Tässä pari hyvää linkkiä kiinnostuneille:

http://www.stakes.fi/FI/Palvelut/lomakkeet/htestamentti.htm

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00809&p_haku=hoitotestamentti

1 kommentti

Torontosta

20.1.2010 16:32

Se on living will. meilla on ne myos tehty. Ne paprit ovat useiden ystavien tiedossa ja loyar joka ne laati pitaa tietysti yhden. Se tulee toimeen heti kun emme enaan itse jaksa/voi ilmaista tahtoamme. Tarkoitan ennen kuolemaa ,hoidossa tm. Siina on mainittu myos elinluovutus.