• oscari

Yves Montand ja Reda Caire: sittemmin Simone, Marylin ja moni muu

Kun avoimesti homoseksuaalinen näyttelijä Jean-Claude Brialy paljasti, että Yves Montandilla oli ollut homoseksuaalinen suhde ranskalaisen laulajatähden kanssa, se aiheutti järkytyksen sen aikaisessa Ranskan kulttuurielämässä. Tuo lalajatähti oli Reda Caire, eräänlainen pahamaineisen Tino Rossi* homovastike.
Vaikka Caire oli varsin "näkyvä", niin hän oli erittäin suosittuvarsinkin Marseillessa, jossa hän tapasi nuoren Montandin, joka oli italialaisen siirtolaisen satamatyöläisen (komea) poika. Sitten vuonna 1944 Édith Piaf löysi hänet Pariisissa ja otti hänet mukaan esitykseensä. Lopulta Montandista tuli suuri kansainvälinen tähti. Montandista oli tullut Réda Cairen yksityissihteeri ennen sotaa ja hän oli hänen rakastajansa yhdeksän kuukautta.

Resa Caire
Resa Caire

Caire opetti kouluttamattomalle Montandille paljon muun muassa laulamisesta, lavaesiintymisestä, vaatetuksesta ja sosiaalisesta etiketistä. Hélène Hazara, kulttuurikriitikko, radiojuontaja ja ranskalaisen chansonin asiantuntija, kertoi, että Montand kirjoitti muistelmissaan, että Reda Claire oli lähestynyt häntä, mistä hän oli kieltäytynyt, mutta että hänestä oli tullut tämän sihteeri.
Siis "sihteeriksi", joka tuohon aikaan osasi hädin tuskin lukea ja kirjoittaa. Kyseessä oli salailuyritys, eikä Brialyn paljastus Montandin homosuhteesta tullut yllätyksenä valistuneille pariisilaisille. "Itse asiassa", kirjoittaa Hélène, "kaikki showbisneksessä tiesivät, että Montand oli ollut Cairen rakastaja.
Montandilla oli 50-luvulla tapana vitsailla homofobisesti Redasta, joka soitti hänelle eräänä päivänä ja sanoi: "Jos sinä puhut minusta ilkeitä asioita, voin kertoa tarinoita myös sinusta!". Reda Cairesta kirjoittanut toimittaja kertoo: "Eräänä päivänä Marseillessa ollessani eräs hullu vanha rouva kertoi, että Reda, joka saattoi olla petollinen, oli sanonut Montandista: ”On outoa, että poika, jolla on niin ihanat raajat, haisee jaloista niin pahalle! "
Montand oli tietysti tunnettu jäsenensä koosta; hänen vaimonsa Simone Signoret kutsui Montandia "oriksensa". Nyt jo kadonneen ranskalaisen viikkolehden Gai Piedin haastattelussa 1980-luvulla Montand myönsi harrastaneensa seksiä poikien kanssa "kuten kaikki Välimeren pojat".

* On syytä huomata, että Reda Cairen 1930-luvun lopulla esittämän hittibiisin nimi oli J'aime les femmes (Rakastan naisia).

Yves Montand seuranaan pikku ompelijatar ja  toimittaja
Yves Montand seuranaan pikku ompelijatar ja toimittaja