YK:n ihmisoikeuksien julistus täyttää 60 vuotta 10.12.2008.
Se on maailman käännetyin dokumentti ja se on ollut elintärkeä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suojelemisessa.
Setan julkaisutoiminnan varhainen malli oli YK-tiedote, jonka vuoksi käytimme julkaisustamme alkuvuosina nimeä Seta-tiedote. Kuten YK-tiedotteellakin, julkaisullamme oli tarkoitus jakaa asiallista tietoa ihmisoikeuksista ja tasavertaisuudesta muille tiedotusvälineille, jotta ne levittäisivät hyvää sanomaan eteenpäin.
Ihmisoikeuksien julistuksen tekstiä levittää Suomessa Fredmanin ja Månssonin asianajotoimisto:
http://www.fredman-mansson.fi/yknioj.htm
Ulf Månsson oli yksi keskeisiä alkuvuosien aktivisteja Setassa.
YK:n Ihmisoikeuksien julistuksen täydennysosaa hlbt-ihmisten osalta, Yogyakartan periaatteita, levittää Suomessa FinnQueer-verkkolehti, jonka varhaisvuosien - samoin kuin Setan -- aktivisti olen ollut.
http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=312_5_1
Setan varhaisvuosien historiaa koskeva opinnäyte julkaistaan FinnQueerissa vuoden 2009 aikana.
---
Kuvateksti: YK:n lippu. Lähde: YK:n kuva-arkisto.
2 kommenttia
Napalmia
9.12.2008 19:22
Onko Yogyakarta virallinen täydennysosa?
Olli Stålström
9.12.2008 20:13
Ensinnäkin Yogyakartan periaatteet eivät sinänsä tuo mitään uutta ihmisoikeuksiin. Siinä vain tarkennetaan ne kohdat, joiden kohdalla on ollut pahimpia puutteita tai väärinkäytöksiä. On syytä muistaa, että Suomen tasavalta oli yksi kyynisimpiä ihmisoikeuksien loukkaajia, koska se valtionkirkkonsa johdolla sääti sensuurilain juuri Ihmisoikeuksien julistukseen vedoten. Pappi-psykiatri Asser Stenbäck argumentoi kirkon asiantuntijana, että perheen suojelemiseksi (joka on Ihmisoikeussopimuksen suojelema) on säädettävä sensuurilaki, joka estää asiallisen tiedottamisen seksuaalivähemmistöistä. Yogyakartan dokumentin tarkoitus on juuri pyrkiä estämään tällainen väärinkäyttö.
Toiseksi, Yogyakartan periaatteita ei ole vielä virallisesti hyväksytty osaksi YK:n yleiskokouksen hyväksymiä julkilausumia. Sillä on jo hyvin arvovaltainen ja laaja kannatus, mutta pitää muistaa, että YK:n jäsenmaissa on vielä monia, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat vielä rikoslain alaisia tai syntisiä.
Monissa itäisen Euroopan maissa entinen kommunistidiktatuurien tuomitseva asenne on kierrätetty ja korvattu psykoanalyyttis-uskonnollisella vihaideologialla.
Nyt monet ihmisoikeusjärjestöt keräävät poliittista kannatusta sille, että Yogyakartan periaatteet saataisiin virallisesti hyväksyttyä YK:n dokumenteiksi.
Tänä päivänä Suomi ei enää ole YK:n häpeäpilkku tässä asiassa, vaan suomalainen Martin Scheinin on yksi Yogyakartan periaatteiden muotoiluun vaíkuttaneita kansainvälisiä ihmisoikeusjuristeja.