• Olli Stålström

Seta, ETYK 1975 ja Etyj 2008

[Tämä on ajallinen poikkeama elämäkertablogistani, joka muuten etenee kronologisesti kuvaten omaa tiedostamisprosessiani, joka johti toimintaani Setassa.

Kerron jo tässä kohdassa kesästä 1975, jolloin Seta oli jo perustettu ja Helsingissä pidettiin suuri kansainvälinen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous (ETYK). Siitä kehittyi Etyj, jonka yleiskokous alkoi Helsingissä tänään, 4.12.2008 Suomen ulkoministeri Alexander Stubbin johdolla].
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oma taustani vaihto-oppilaana New Yorkissa 1962 oli seurausta mielenkiinnostani kansainvälistä politiikkaa ja yhteistyötä kohtaan jo teini-ikäisestä. Tämän ansiosta sain laajan ystäväverkon eri maista ja hakeudun kansainväliseen tehtävään Afrikan ja Lähi-Idän tietoliikenteen kehittämisessä juuri ennen Setan perustamista. Tämän ansiosta pystyin helposti matkustelemaan eri puolille maailmaa Setan alkuvaiheessa.

Nuoruuden rakastettuni Gus sai työn Yhdysvaltain Tiedeakatemian kansainvälisellä osastolla, joten tapasimme melko usein eri puolilla maailmaa (toivuttuani ex-gay -harharetkestäni, josta jatkan seuraavissa blogeissa).

ETY-kokouksen aikana kesällä 1975 olin Setan varapuheenjohtaja. Ensimmäinen suomalainen kumppanini Vesa Tapio Valo oli Seta-lehden toimittaja.

Silloin vallitsi todella optimistinen tunnelma koko Euroopassa ja Suomi oli hetken aikaa koko maailman keskipisteenä. Kesälomani 1975 vietin Vesa Tapion kanssa Bulgariassa aurinkorannalla, missä luonnostelimme Setalle periaateohjelmaa pohjanamme olleiden Martin Schreckin ajatusten mukaisesti.

Siinä tein ensimmäisen virheeni aktivistina. Oli tuhoisaa ottaa Setan periaateohjelma kirjoitettavaksi häämatkalla.

Minua on lohduttanut lukea yhden esikuvani, Nelson Mandelan muistelmia vankeusajastaan ja taistelustaan. Hän myöntää kipeän hellyttävästi, että hänen avioliittonsa Winnien kanssa kariutui vapautustaistelun aiheuttamaan stressiin ja ajan puutteeseen.

Tiedän omissa nahoissani, ettei aktivismi ja parisuhde ole helposti toteutettava yhdistelmä. Oman näkemykseni mukaan Setan ja hiv/aids -aktivismi vei minulta kaksi parisuhdetta. Siksi salaan ja suojelen nykyistä suhdettani ja kätken onneni

Kirjoitimme Vesa Tapion kanssa molemmat tulevan toiminnan luonnostelua Seta-lehden historian ensimmäiseen numeroon (1/1975). Martin Schreck luonnosteli Setan toiminnan yleisiä linjoja otsikolla "Tavoitteena syrjinnän lopettaminen". Vesa Tapio kirjoitti pääkirjoituksen "Tasavertaisuuteen" yhdessä päätoimittaja Reijo Härkösen kanssa. Veli-Pekka Hämäläinen kirjoitti peruskoulun seksuaalikasvatuksen uudistamisesta ja vielä lukiossa opiskeleva Kimmo Kahra kertoi Setan toiminnasta otsikolla "Sinua varten Seta". Itse kirjoitin poleemisen artikkelin sairausluokituksen poistamisesta otsikolla "Ennakkoluulot, yhteiskunnan kehityshäiriö".

Sinä kesänä vallitsi edistyksellinen ja optimistinen tunnelma. Olimme kansainvälisiä uranuurtajia ja perustamassa maailmanhistorian ensimmäistä suomalaista modernia seksuaalista vapautusliikettä. Siinä vaiheessa olimme kaikki ystäviä keskenämme ja täynnä maailmanparannusintoa. Kokoonnuimme usein Punavuoren pikku kuppiloissa, koska keskeiset toimijat asuivat lähellä sitä kaupunginosaa.

Martin oli puoleksi tanskalaisena tuonut pohjoismaisia ideoita järjestön perustaksi, Vesa Tapio lähti sinä vuonna opiskelemaan DDR:n Leipzigiin. Itselläni oli läheiset henkilösuhteet New Yorkin ja Lontoon gay liberation -liikkeisiin. Ystäväpiiriimme kuuluneet Leena, Mimma, Hilkka ja naisaktivistit toivat vaikutteita pohjoismaisista feministiliikkeistä.

Siinä vaiheessa olin itse jo varsinainen Yhdysvaltain psykiatriyhdistyksen matkasaarnaaja, koska APA oli joulukuussa 1973 ilmoittanut päätöksestään poistaa homous sairausluokituksestaan DSM-III.

Aidossa Etykin hengessä toimme Seta-lehteen sananvapauden aatetta Yhdysvalloista ja sosiaalisen vastuun aatetta ja kaupallisen hyväksikäytön kritiikkiä DDR:stä. Silloin saatavissa olleen tiedon perusteella DDR vaikutti edistykselliseltä. Yllättävästi DDR:n evankelisluterilainen kirkko järjesti sosiaalisia tukiryhmiä tiedostamisen alussa oleville lesboille ja homoille. Leipzigissa kävimme haastattelemassa sikäläisen perheasiain neuvottelukeskuksen johtajaa Siegfried Schnablia Seta-lehteen. Schnabl oli silloin jo APA:n linjoilla, ettei homous ole psyykkinen häiriö, vaan rakkauden muoto.

Samalla aloitin oman lähetystehtäväni viedä Yhdysvaltain psykiatriyhdistyksen kirjallisuutta Neuvostoliittoon ja muihin sosialistimaihin. Setan perustajahahmo Seppo Kivistö oli jo pitkään salakuljettanut Raamattuja Neuvostoliittoon Stefanus-lälhetyksen aktivistina. Oman lähetysurani huippu oli vuonna 1990 kun minut kutsuttiin Moskovaan Neuvostoliiton historian ensimmäiseen sosiologikonferenssiin Stalinin ajan jälkeen kun siellä käsiteltiin homouden poistamista rikoslaista. Sain järjestettyä itselleni Helsingin yliopiston Sosiologian laitoksen kautta kutsun Neuvostoliiton historian ensimmäiseen stalinismin jäkeiseen sosiologikonferenssiin (sosiologia oli kielletty Stalinin aikana). Järjestämässä olleet suomalaset sosiologit olivat sitä mieltä, että olisi tehokkainta, jos ystävällismielisestä länsimaasta tuleva sosiologi esittäisi kritiikkiä homouden sairaus- ja rikosleimaa kohtaan.

Rikosleima poistettiinkin sieltä vuonna 1993.

Me olimme kovin sekalainen seurakunta.

Aloimme hitaasti (tuskallisen hitaasti) saada tukea poliitikoilta vaatimuksillemme sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Viime vuosina Setan toimihenkilöt ovat olleet yhteydessä Alexander Stubbiin, joka on aina ilmoittanut kannattavansa tasavertaisuutta sateenkaarikansalle ja toimivansa sen puolesta kansainvälisessä politiikassa. Setan puheenjohtaja Juha Jokela on ollut pitänyt ansiokkaasti yhteyttä kansainvälisiin poliitikoihin.

FinnQueer on suomentanut ja julkaissut YK:n ihmisoikeussopimuksia tarkentavat Yogyakartan periaatteet, joissa nimenomaan otetaan huomioon myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=312_5_1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuvateksti: Helsingissä pidetyn Etyj-yleiskokouksen puheenjohtaja, Suomen ulkoministeri Alexander Stubb. Kuvan lähde: Valtioneuvoston kuva-arkisto.