En tunne ketään joka olisi lukenut Dave Simin magnum opuksen Cerebus the Aardvark kokonaan, en minäkään ole niin tehnyt. Ainakin yhden henkilön tiedän jolla on ne kaikki kirjat hyllyssään, mutta ei ainakaan viime maininnalla ole jaksanut paria viimeistä nidettä vielä lukea. Oletan, että joku on moisen urakan tehnyt mutta vähissä ovat.
En tiedä mitä Marcel Proust pohti Kadonneen ajan kirjoittamisesta, sen tiedän että Kalle Päätalo kommentoi että jos olisi käsittänyt mihin urakkaan ryhtyy Iijoki-sarjaa kirjoittaessaan ei olisi aloittanut...Robert Jordanin Wheel of Time -sarja jäi kesken kirjailijan kuoleman johdosta, mutta ilmeisesti sen ei ollut alunperin tarkoitus olla ihan niin massiivinen sarja, se vain paisui ja paisui.
Cerebus on kuitenkin oma omituisuutensa. Se ilmestyi amerikkalaisena sarjakuvalehtenä, jotakuinkin säännöllisesti joka kuukausi, reilun parinkymmenen sivun paketeissa. Suhteellisen varhain Dave Sim ilmoitti tarinan kestävän 300 lehden verran ja juonen olevan mietityn loppuun saakka. Oletettavasti ihan alussa ei näin ollut, sen verran omalaatuisia ensimmäiset noin 20 lehteä ovat. Kyseessä oli siis vaatimaton 25 vuoden projekti (tosiasiassa kesti 27 vuotta). Sim ei myöskään kirjoita mitään niin selkeää kuin omaelämänkertaa kuten Päätalo (vaikka luonnollisesti kun teoksen syntyprosessia seuraa kuukausittain, niin omaelämänkerrallisuus tulee mukaan).
Dave Sim oli myös innokas omakustanteiden puolustaja ("they will never pay you enough to sue them effectively"), ja yhtenä periaatteena oli että kaikki ilmestyneet lehdet piti olla luettavissa ja saatavilla, niinpä ilmestyneet lehdet koottiin sellaisiin puhelinluettelon kokoisiin kirjoihin josta otettiin aina uusi painos kun edellinen loppui. Paljon lupauksia, jotka pidettiin.
Alkupuolen Cerebus on loistava sarjakuva, ansaitusti puhuttuja ja luettuja nykyklassikoita. Ne ihan ensimmäiset tarinat jotka olivat lähinnä omalaatuisia Conan barbaari/Elric-parodioita ehkä eivät, mutta aika pian se oikea tyyli löytyi ja High Society, Church & State ja Jaka's Story ovat kaikki upeita tarinoita (Sim suosi isoja teemoja, ja HS on pohdintaa politiikasta, C&S uskonnosta ja JS rakkaudesta). Jossain vaiheessa näiden jälkeen Sim päätti kertaheitolla vierauttaa suuren osan lukijakunnastaan lehdessä julkaisemallaan esseellä jossa hän kertoo mitä mieltä hän OIKEASTI on naisista, liberaaleista, homoista ja lukuisista muista vastaavista ryhmistä...mutta erityisesti naisista. Samalla myös sarjakuva alkoi muuttua yhä enemmän Simin henkilökohtaisten obsessioiden leikkikentäksi ja jatkuvasti vaikeaselkoisemmaksi.
Itse olen lukenut Womenin loppuun mutta siinä kohdalla päätin lopettaa...ja mitä ovat muut kommentoineet se oli hyvä kohta lopettaa. Näin säästyin kuulemma mm. laajamittaisen Hemingway-kaunan esittelyltä ja Raamatun uudelleenkirjoittamiselta.
Simin avoin misogynia on ongelmallinen ilmiö sarjakuvapiireissä, koska toisaalta ainakin sen alkupuolen Cerebuksen arvoa ei voi kieltää. Ongelma on siis sama kuin mistä kirjoitin aiemmassa tekstissä alempana: hieno mutta moraalisesti arveluttava taideteos ja ehdottomasti arveluttava taiteilija. Ja kuten eräs naislukija huomautti, muutamaa numeroa Sitä Esseetä aiemmin Sim oli kirjoittanut tarinaansa äärifeministisen luomismyytin...ja Jaka's Storya seuraava kokonaisuus Melmoth käsitteli Oscar Wilden maastapakoa Pariisissa ("miten Conan barbaarista päästään Wilden kautta Hemingwayhin? Ja mitä tekemistä maasioilla on minkään kanssa?" kysytte, ja minä vastaan: "lukekaa kirja"). Ja feminismiä ylipäänsä pohdiskellaan runsaasti.
Tarkkaa tietoa siitä mitä oikein tapahtui ei ole, asioita on kuitenkin pohdittu. Sim läpikävi varsin hankalan avioeron noihin aikoihin, mistä tullee tietty katkeruus naissukupuolta kohtaan. Yleinen teoria on että Simin mielenterveys yksinkertaisesti vain horjuu pahemmin ja pahemmin tarinan edetessä, myös pohdintoja mahdollisesta bi- tai homoseksuaalisuudesta ja sen aiheuttamista komplekseista on esitetty. LSD ja muut huumeet eivät todennäköisesti myöskään auttaneet.
Yleinen johtopäätös on joka tapauksessa että alkupuolen Cerebus on loistava sarjakuva ja loppupuolen Cerebus teknisesti taitavasti toteutettu mutta pirun rasittavaa luettavaa. Saapi nähdä mikä tulee koko teoksen arvo olemaan tulevaisuudessa. Ehkä tulevat polvet oppivat arvostamaan myös sitä loppupuolta, ja katsovat Simin henkilöä kauempaa. Ehkä teoksesta tulee unohdettu mammutti, sivumaininta historiikeissa. Ehkä teoksesta tulee kiinnostava sairaskertomus. Jää nähtäväksi.
2 kommenttia
Rokkihomo
13.2.2008 20:11
Huh. En muista että olisin koskaan kuullut Dave Simistä...
Jostain luin miten Proust pohti Kadonnutta aikaa etsiessään mm. sitä, miten oli tyytyväinen jos sai yhden hyvän lauseen päivässä kirjoitettua.
Että oli sitä siinäkin työsarkaa...
millikan
15.2.2008 11:39
No nyt on hyvä hetki tutustua :)
Mutta ainakin amerikkalaisesta sarjakuvasta puhuttaessa nimi tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin joko Cerebuksesta tai omakustannuksesta tai Comic Book Legal Defense Fundista (jonka innokas puolestapuhuja Sim oli) keskusteltaessa tai sitten siinä "missä määrin taiteilija ja taideteos voidaan erottaa toisistaan" moraalikeskustelussa.