Osmo Poliitti (varapygmi.blogspot.com) listasi kirjailijoita joiden tuotantoa on lukenut kymmenen kirjaa tai enemmän, niinpä tartun minäkin tähän kysymykseen.
Tietysti herää kysymys mikä lasketaan kirjaksi ja mikä ei...listattu on muutama tapaus jossa määrittely on varsin epävarmaa. Mm. milloin näytelmä voidaan lukea kirjaksi, vai otammeko Folio-linjan jossa Shakespearen näytelmistä tulee yksi kirja?
No, joka tapauksessa tässä tulee. Aloitetaan viidellä epävarmalla tapauksella.
Näytelmät:
1. William Shakespeare: Pikaisesti laskettuna luettu on 13 näytelmää, eli aika paljon on myös lukematta...osa suomeksi, osa englanniksi, osa molemmilla kielillä.
2. Euripides: Tasan kymmenen näytelmää, eli osa on vielä lukematta. Taas kerran osa suomeksi, osa englanniksi (ei kai niitä kaikkia ole edes käännetty?) kun ei tuo kreikka oikein taivu...ja kirjaksi kutsuminen on jo aikamoista venyttämistä.
3. Zeami: Lukuisia (joissain tapauksissa on epävarmaa mitkä ovat Zeamin kirjoittamia ja mitkä eivät). No-teatterin suuri kirjoittaja, joten jos aiheeseen tutustuu niin Zeamin tuotanto tulee kahlattua läpi. Näytelmät ovat tosin teksteinä aika lyhyitä, joten nykytekniikalla tuotanto mahtuu hyvin yhteen niteeseen...
Englanniksi luettu kun en japania osaa eikä tietääkseni mitään ole käännetty suomeksi (ja jos tosiaan näin on, on tämä ehdottomasti merkittävimpiä puutteita suomalaisessa käännöskirjallisuudessa).
Novellit:
4&5. Robert E. Howard ja H.P. Lovecraft: molemmat kirjoittivat novellituotantonsa pulp-lehtiin, ja myöhemmin niitä on pakattu sitten vaihtelevan kokoisiin paketteihin. Eli julkaisupolitiikasta riippuen olen lukenut kolme tai viisitoista kirjaa kummaltakin, suomeksi ja englanniksi.
Jorge Luis Borgesiakin on tullut luettua aika paljon, ja häntä on myös pakattu vaihtelevasti...
Ja sitten ne loput, siinä järjestyksessä kun mieleen tulevat:
6. Astrid Lindgren: Olen suomalainen joka luki lapsena paljon, joten Lindgrenin tuotanto on tuttu merkittävältä osin. Tove Janssoniin tutustuin vasta myöhemmin, joten luettu on hältä alle kymmenen kirjaa. Suomeksi.
7. Agatha Christie: En edes yritä laskea. Tuotanto on sen verran laaja että jos on lukenut muutaman Christien niin on luultavasti lukenut niitä yli kymmenen. Vielä on muutama dekkarinsa lukematta, samoin kuin omaelämäkerta ja ne Mary Westmacott -nimellä kirjoitetut romanssit...luettu suomeksi ja englanniksi.
8. Robert van Gulik: toinen sarjadekkaristi joka tuli tutuksi ja rakkaaksi ahmimisikäisenä. Olen uskoakseni lukenut kaikki suomennetut.
9. Yukio Mishima: näköjään tasan kymmenen kirjaa, mukaan lukien kaksi novellikokoelmaa. Sea of Fertility -sarja pitäisi lukea loppuun, ja niitä moderneja no-näytelmiä on pirun vaikea löytää mistään...luettu suomeksi ne mitä löytyy, loput englanniksi.
10. Leena Krohn: pikalaskulla 16 kirjaa, romaaneja, novelleja, esseitä. Varhaistuotanto on jäänyt väliin, ja pari uusinta kirjaa ovat lukematta (kun en ole suomalaisen kirjastolaitoksen piirissä) mutta muuten Donna Quijotesta eteenpäin tuotanto on tuttua...elävistä kirjoittajista se ehdoton suosikkini.
11. Stephen King: 13 kirjaa ja muutama novellikokoelma. Kaikki Kingit mitä käsiini sain luin teininä, mutta sittemmin on jäänyt...suomeksi olen lukenut kaikki, osan myöhemmin myös englanniksi.
12. Italo Calvino: päässäni laskin kymmenen kirjaa, mutta olen saattanut unohtaa jonkun. Nero. Suomeksi, ja yhden tai kaksi myös englanniksi.
13. Philip K. Dick: Laskin ainakin tusinan verran kirjoja. Scifi-innostukseni viimeinen suuri rysäys oli Dickin löytäminen, jonka yhteydessä muut jäivät aika lailla sivuun...eikä Dickiäkään ole kauheasti tullut viime aikoina luettua.
14. David Eddings: Belgarion/Mallorean-sarjoista tulee kymmenen kirjaa. Muista fantasia-sarjoista C.S. Lewisin Narnia ulottuu seitsemään kirjaan, mutta muuten olen Lewisiä lukenut vain Paholaisen kirjeopiston...
15. Terry Pratchett: aika suuri osa Discworld-sarjasta, pari muuta.
16. Marion Zimmer Bradley: Aika suuri osa Darkover-sarjasta, nippu muita.
17. Enid Blyton. Jeps, Viisikot, SOS-sarja, Seikkailu-sarja...älä kysy yksityiskohtia, äläkä pyydä lukemaan uudestaan.
18. Jules Verne: Lapsena tuli oikeasti luettua periaatteella "kaikki saman kirjailijan teokset mitä löytyy", niinpä myös Verneä on tullut luettua iso kasa.
Kunniamaininta: Paavali. Olen lukenut kaikki Raamattuun päätyneet kirjat mutta osa niistä ei ole Paavalin itsensä kirjoittamia, joten nimellinen luku > 10 > todellinen luku.
Bubbling under -listalla on yllämainittujen Janssonin ja Lewisin ohella mm. Heinrich Böll, Arto Paasilinna, Anton Tsehov, Leena Lehtolainen, Eeva Tikka, Antti Hyry, Elina Karjalainen, Markku Envall, Veijo Meri, (minulla oli muuta vuosi sitten intensiivinen "suomalaiset novellistit ja esseistit"-kausi), Jukka Parkkinen, Armas J. Pulla...
Olen todennäköisesti unohtanut jonkun, yhden tai useamman, ja tylysti jätin pois pseudonyymit joiden alla on kirjoittanut usea henkilö (Carolyn Keene päätyisi muuten listalle). Mutta ei niitä kirjailijoita niin paljoa ole joiden tuotanto on niin laajasti kaluttu (tosin aika moni merkittävä kirjailija ei ole edes kirjoittanut kymmentä kirjaa, tai ainakaan vielä...)
Edit: heti tuli vastaan yksi unohtunut: Edgar Rice Burroghs. Tarzanit rajoittuvat kai yhteen mutta koko Mars-sarjan olen lukenut.