• Kalle af

Tyskland: Katolsk dekan avskedad för homovigsel

Fader Peter Kollas (55) är katolsk präst och tidigare distriktsdekan i Wetzlar i Hessen. I somras blev han ombedd att välsigna Jürgen Erbach (46) och Kristof Heil (43), som först hade blivit vigda i rådhuset. Bland de 150 gästerna i Wetzlars domkyrka fanns stadens överborgmästare och andra dignitärer, eftersom brudgumsparet är samhälleligt och yrkesmäktigt aktiva i sin hemstad. Kollas gick alltså med på herrarnas begäran.

Men det borde han ju inte ha gjort, förstås. Biskop Franz-Peter Tebartz-van Elst i Limburg avsatte i augusti Kollas från hans dekanstjänst; dock inte från hans prästämbete, vilket alltid är något. Biskopen följer Vatikanens linje, som säger att homosexualitet är en sjukdom och aldrig kan välsignas eller godkännas, utan bör bemötas med själavård. Detta är en skarp brytning mot den vidsynta linje som har rått inom katolicismen i trakten kring Frankfurt-am-Main under efterkrigstiden. Erbach och Heil, liksom en stor del av stadsborna, är bestörta över hur Kollas har behandlats.

Men detta är bara ytterligare ett symptom på att den försiktiga liberalisering av den katolska kyrkan som inleddes vid Andra vatikankonciliet på 1960-talet nu är bortblåst. Konservatismens kalla vindar drar fram över kyrkfolket...

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/11/tyskland-katolsk-dekan-avskedad-fr.html