• Kalle af

Stadsstyrelsens svar på skattemotionen

Den motion som jag lämnade in 19.8.09 behandlades av stadsstyrelsen 21.9.09. Dess svar löd:

*

Enligt 66 § i kommunallagen ska fullmäktige fatta beslut om kommunens inkomstskattesats, fastighetsskatteprocenter och om grunderna för andra skatter senast i samband med att budgeten godkänns. Enligt lagen om beskattningsförfarande ska kommunen meddela skattesatserna för följande år senast den 17 november det år som föregår beskattningsåret.
Enligt kommunallagen kan kommunen besluta om kommunens inkomstskattesats redan innan budgeten behandlas. I praktiken följer man dock i Borgå liksom i de flesta andra kommuner den praxis att skattesatserna fastställs samtidigt med budgeten och ekonomiplanen. Denna praxis stödjer budgetens status som en övergripande plan för kommunens ekonomi. Dessutom förutsätter de grundprinciper som styr budgetens innehåll och struktur, bl.a. principen om enhet, att besluten om budgeten och grunderna för skatteinkomsterna fattas som en helhet vid en och samma behandling. Under den rådande ekonomiska krisen har dock vissa kommuner tagit ställning till följande års skattesatser redan före budgetbehandlingen.
Ett svårt ekonomiskt läge i sig förutsätter inte att man avviker från de budgetprinciper som följts. Budgetramen 2010 grundar sig på gällande skattesatser och på nya minimiskattesatser för vissa fastighetsskatter. Finansieringsunderskottet i den ursprungliga budgeten är redan ca 25 miljoner euro. Den föreslagna höjningen av inkomstskattesatsen med 0,5 procentenheter skulle ge staden en extra inkomst på ca 3,9 miljoner euro per år. Det kommer att krävas omfattande åtgärder ännu under en lång tid efter uppsvinget för att täcka de finansieringsunderskott som uppstått under recessionens år. Enbart med kommunalskatten kan hela underskottet inte täckas.
Enligt gängse praxis kan kommunalskatten fastställas på samma fullmäktigemöte som budgeten och ekonomiplanen.
http://195.156.244.167/dynaswe/kokous/20096994-18.HTM

*

Styrelsen kringgick alltså min tanke fullständigt. Jag har inte föreslagit att skattesatsen skall höjas med någon specialtidtabell, bara att den skall höjas. I sak säger alltså styrelsen inte ett skvatt. Men vi tar upp saken i samband med budgeten, såsom jag önskade. Bra så.