• Kalle af

Predikosvett

Normalt när jag förbereder en predikan, läser jag texterna i början av veckan och låter dem sedan rulla på i huvudet. Om jag ska hålla något andaktstillfälle, tar jag ofta just den aktuella tematiken som grund, och så blir andakten en del av predikoförberedelsen. När jag sedan på torsdag-fredag sådär sätter mig ner vid datorn, gäller det i allmänhet bara att formulera de tankar som redan har mognat inom mig.

Den här veckan var det annorlunda.
Jag vet inte varför.

Jag läste texterna som vanligt och fastnade för evangeliet, som är de välkända Saligprisningarna från Jesu Bergspredikan (Matt 5:1-12). De fick myllra på någon dag, och så satte jag mig vid datorn.

Men nej. Inget flöde. Bara födslovåndor. Jag satt och svettades både torsdag och fredag, alltid när jag hann från andra arbets- eller familjeuppgifter - svettades, plågades, kom med någon formulering, raderade den, började om ...

Ännu i morse, med deadlinen stirrande mig i ansiktet, var jag tvungen att göra en sista ansträngning. Jag tryckte på "Print" kl 11:15, när högmässan började kl 12. Det är tur att jag numera bor så nära kyrkan...

Om jag normalt skriver en predikan på ett par tre timmar vid datorn, tog denna säkert tio. Och naturligtvis avspeglade sig denna plågsamma process också i slutresultatet. Nog blev det ju en predikan till slut, men jag har nog hållit bättre. Jag hoppas att någon ändå fick något ut av den.

Kanske jag borde ha gett upp och återanvänt någonting från arkivet. Nåja, gjort är gjort.

http://predikantbloggen.blogspot.com/2007/11/predikan-alla-helgons-dag.html