• Kalle af

Motion om nyårsraketer

Jag har lämnat in en motion till stadsfullmäktige:

*

Också detta nyår har ett ständigt återkommande problem upprepats, nämligen ofoget kring nyårsraketer.
Att man under själva nyårsnatten bränner av raketer och smällare är en tradition som man visserligen kan ifrågasätta ur miljöhänseende, av ekonomiska orsaker och ur trivselsynpunkt, men som det inte är min mening att yttra mig om här. Som jag har förstått saken, är dessa fyrverkerier dock tillåtna endast under en tolvtimmarsperiod mellan kl 18 och kl 06. Regeln är god, men den efterföljs inte. Var och en kunde konstatera att smällandet började så fort försäljningen av raketer blev tillåten efter julhelgen.
Jag föreslår därför följande justering av reglerna: raketer och smällare skulle visserligen få säljas under samma tidsperiod som nu, men de skulle inte få överlåtas till kunderna förrän efter kl 15 på nyårsafton. Då skulle okynnessmällandet förkortas betydligt, helt enkelt genom materialbrist.
Karl af Hällström
16.1.2009

*

Jag har också skrivit insändare på basen av denna motion och skickat in dem till lokaltidningarna Borgåbladet och Uusimaa. Detta visade sig dock vara onödigt, eftersom stadskansliet skickar motionerna som nyheter till lokalpressen. I fortsättningen kommer jag att skicka motsvarande insändare till rikspressen.