• Kalle af

Lasten ehtoollisoikeus 30 vuotta

Lokakuun 1. pnä, 1979, astui voimaan sääntömuutos, joka antoi lapsille oikeuden osallistua ehtoolliselle yhdessä vanhemman tai muun lapsen kristillisestä kasvatuksesta vastaavan kanssa. Vaikka tämä oikeus on ollut voimassa jo kolmekymmentä vuotta, niin Vain harva tietää lasten ehtoollisoikeudesta, niin kuin Kirkon tiedotuskeskus kirjoittaa 14.9.09.

*

Nykyään miltei kaikki jumalanpalvelukset ovat muuttuneet ehtoollisjumalanpalveluksiksi eli messuiksi. Myös suhtautuminen ehtoollisen viettoon on muuttunut. Kirkossa käyvät ihmiset nauttivat ehtoollista entistä useammin. Vaikka aikuisten ehtoollisella käynti on lisääntynyt, sama ei ole tapahtunut lasten kohdalla.
Harvat perheet tietävät lasten mahdollisuudesta osallistua ehtoolliselle, ja osa ei vie lapsiaan ehtoolliselle tiedosta huolimatta. Siksi ehtoollisperinne ei välttämättä siirry lapsille.
Monelle on tuntematonta myös se, että rippikoululaisten on mahdollista osallistua ehtoolliselle opettajansa kanssa. Tämä säädös astui voimaan vuonna 2003. Useimmiten ensimmäinen ehtoollinen nautitaan rippikoulun päättävässä konfirmaatiomessussa.
Aikuisen saattajan lisäksi sekä lapsilta että rippikoululaisilta edellytetään, että he ovat saaneet ikäkaudelleen sopivaa ehtoolliskasvatusta.
http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/0/F61774FD9241A7C5C225763100451E11?opendocument&lang=FI

*

"Sallikaa lasten tulla tyköni," sanoi Jeesus. Tervetuloa Herran pöytään!