Latvian parlamentti hyväksyi parisuhdelain
Latvian parlamentti hyväksyi torstaina samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimistä sääntelevän lain. Lain on määrä tulla voimaan kesällä 2024.
Parisuhdelaki säätelee joissakin maissa avioliitosta erillistä parisuhdeinstituutiota. Toisinaan parisuhdelaki on tarkoitettu vain samaa sukupuolta oleville pareille, mutta joissain maissa se on sukupuolineutraali. Ennen kuin Suomessa avioliittolaki laajeni koskemaan myös samaa sukupuolta olevia, oli mahdollista rekisteröidä parisuhde vuodesta 2002 alkaen.
Latvian parlamentti hyväksyi torstaina samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimistä sääntelevän lain. Lain on määrä tulla voimaan kesällä 2024.
Liettuan parlamentti hylkäsi tiistaina äänestyksessä lakiesityksen, joka olisi tuonut samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden rekisteröidä parisuhtensa. Se olisi taannut monia aviopareille kuuluvia oikeuksia, mutta ei adoptiomahdollisuutta.
Viron parlamentin puheenjohtajisto hyväksyi käsittelyyn kansanedustajien aloitteen lakimuutoksista, jotka johtaisivat siihen, että parisuhdesopimus rinnastettaisiin avioliittoon. Keskiviikkona kaatui yritys rajata avioliitto miehen ja naisen väliseksi.
Thaimaassa hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, joka sallii samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisen. Sen oikeusvaikutukset olisivat lähes samat kuin avioliitolla, joka kuitenkin on jäämässä vain samaa sukupuolta olevien instituutioksi.
Montenegron parlamentti hyväksyi keskiviikkona parisuhdelain äänin 42-5. Laki odottaa vielä presidentin allekirjoitusta.
Montenegron parlamentti tyrmäsi parisuhdelakiesityksen elokuun alussa. Laki olisi antanut samaa sukua oleville pareille adoptio-oikeutta lukuun ottamatta samat oikeudet kuin eri sukupuolta oleville aviopareille.
Latvian parlamentti torjui torstaina lakiesityksen kumppanuuslaista, joka olisi sallinut myös samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisen. Päätös katkaista aloitteen tie jatkokeskusteluun syntyi äänin 60-23.
Viroon on syntymässä konservatiivinen hallitus. Hallitusohjelmaan on tulossa kirjaus vuonna 2021 järjestettävästä kansanäänestyksestä avioliiton säätämisestä vain naisen ja miehen väliseksi instituutioksi.
Thaimaassa hallitus on hyväksynyt luonnoksen parisuhdelakia koskevasta lakiesityksestä. Kyse olisi nykyisestä avioliittolaista erillisestä instituutiosta, joka kuitenkin olisi hyvin samankaltainen kuin heteroparien avioliittolaki.
San Marino hyväksyi perjantaina sukupuolineutraalin parisuhdelain. Lain voimaantulon ajankohtaa ei ole toistaiseksi päätetty.
Liettuassa parlamentti äänesti torstaina kumoon lakiesityksen sukupuolineutraalista parisuhdelaista. Silti paikallinen hlbti-järjestö pitää äänestystulosta 29 puolesta - 59 vastaan merkkinä myönteisestä kehityksestä.
Sloveniassa tuli 24.2. käyttöön uusi samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskeva laki, joka tuo ulkoista adoptiota ja keinohedelmöitystä lukuunottamatta samat oikeudet kuin aviopareilla. Vuoden 2006 parisuhdelaki oli oikeusvaikutuksiltaan heikompi.
Virossa vuoden 2016 alussa voimaan astuneen parisuhdelain mukaisia parisuhdesopimuksia on solmittu tähän mennessä 40. Alkuvuoteen nähden tahti on hidastunut. Parisuhdesopimuksen voivat solmia niin homo- kuin heteroparitkin. Asiasta kertoo Postimees.
Italiassa on alkanut samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallsitaminen. Toukokuussa hyväksytty laki astui voimaan 5. kesäkuuta, mutta lain käytännön toimeenpanoa viivästytti hallintoalueille annettu puolen vuoden aika käytännön voimaansaattamiselle.
Italian presidentti Sergio Mattarella allekirjoitti perjantaina parisuhdelain. Parlamentti hyväksyi lain 11. toukokuuta. Aiemmin Italiassa ei ollut minkäänlaista valtion tunnustusta samaa sukupuolta olevien parisuhteille.
Italiassa joukko katolista kirkkoa lähellä olevia konservatiivisia poliitikkoja on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan ilmoittanut suunnittelevansa kansanäänestyksen järjestämistä keskiviikkona hyväksytyn parisudelain kumoamiseksi.
Italia on hyväksynyt vesitetyn parisuhdelain. Parlamentti äänesti keskiviikkona lain puolesta äänin 372-51. Kompromissina katolisille konservatiiveille laki ei salli sisäistä adoptiota eikä sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille.
Virossa vuodenvaihteessa voimaan astuneen parisuhdelain vastustajien määrä on hieman laskenut, mutta on edelleen lähes puolet. Parlamentti ei ole edelleenkään saanut säädettyä parisuhdesopimuksiin liittyviä käytäntöjä sääteleviä pykäliä.
Italian senaatti hyväksyi torstaina parisuhdelain äänin 173-71. Alahuoneen käsiteltäväksi siirtyvä alkuperäisestä vesitetty lakiesitys ei kompromissina katolisille konservatiiveille salli sisäistä adoptiota eikä vaadi vannomaan kumppanille uskollisuutta.
Pääministeri Matteo Renzin keskustavasemmistolainen Demokraatinen puolue (PD) ilmoitti tiistaina, että hallituksen lakiesitys annetaan parlamentin äänestettäväksi ilman säännöksiä perheen sisäisestä adoptiosta. Äänestyksen odotetaan tapahtuvan torstaina.
Italian pääministeri Matteo Renzi sanoi sunnuntaina järjestävänsä parlamentissa hallituksensa luottamuslauseäänestyksen, jos käsiteltävänä parhaillaan oleva parisuhdelaki ei etene.
Virossa vuoden 2016 alusta voimaan tulleen parisuhdelain perusteella joukko pariskuntia on jo solminut sopimuksen parisuhteensa virallistamisesta. Tiedot eivät kuitenkaan päädy viralliseen rekisteriin, koska sellaiselle ei ole lainsäädäntöä.
Rooman keskustassa pääasiassa uskonnolliset ryhmät järjestävät lauantaina suurmielenosoituksen, jolla vastustetaan parlamentin käsiteltävänä olevaa aloitetta parisuhdelaista. Laki antaisi homopareille mahdollisuuden rekisteröidä parisuhteensa.
Italian parlamentti alkaa torstaina käsitellä lakialoitetta, jonka myötä samaa sukupuolta olevat parit voisivat virallisesti rekisteröidä parisuhteensa.
Ateenan pormestari Giorgos Kaminis vahvisti maanantaina maan ensimmäisen samaa sukupuolta olevien välisen parisuhdesopimuksen.
Liki sadassa Italian kaupungissa järjestettiin lauantaina mielenilmauksia samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallisen tunnustamisen puolesta. Tulevalla viikolla senaatin on määrä alkaa keskustelu parisuhteita säätelevää lakia koskevasta aloitteesta.
Italian parlamentin on määrä käsitellä aloitetta parisuhdelain säätämisestä ensimmäisen kerran 28. tammikuuta. Lauantaina 23.1. kymmenissä italialaiskaupungeissa aiotaan osoittaa mieltä lain puolesta. Etenkin katolinen kirkko vastustaa lakiuudistusta.
Kreikan parlamentti hyväksyi tiistaina samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet. Kreikan 300-jäsenisestä parlamentista 194 edustajaa äänesti lakiuudistuksen puolesta.
Virossa vuoden 2016 alusta voimaan tulevan parisuhdelain (kooseluseadus) ympärillä käytävä poliittinen vääntö jatkuu. Tarvittavia täytäntöönpanoon liittyviä säännöksiä ei ehditä käsitellä parlamentissa ennen lain voimaantuloa.
Kyproksessa niin samaa kuin eri sukupuolta olevat parit voivat jatkossa saada laillisen tunnustuksen parisuhteelleen. Uusi parisuhdeinstituutio on erillinen avioliittoinstituutioon nähden. Parlamentti hyväksyi lain äänin 39-12, poissa 3.