Viron parisuhdelain vastustus vähentynyt

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Virossa vuodenvaihteessa voimaan astuneen parisuhdelain vastustajien määrä on hieman laskenut. Parisuhdelain peruuttamista haluaisi 48 prosenttia Virossa elävistä.

Uutistoimisto BNS:n välittämästä uutisesta kertoo Postimees.

- Lain hyväksymistä vastustavien prosenttiluku oli korkeampi 2014, jolloin se oli yli 60. Nyt se on 50 prosentin nurkilla, sanoo tutkimuslaitos TNS Emorin tutkimusjohtaja Aivar Voog.

Parisuhdelain käytäntöjää säätelevien toimeenpanolakien hyväskymistä tukee 34 prosenttia ja 18 prosentilla ei ole asiaan kantaa tai ei halua vastata.

Suurin halu perua parisuhdelaki on ei-virolaisen väestönosan keskuudessa. Lähinnä venäläisvähemmistöstä koostuvan väestön keskuudessa perumista haluavien määrä on 62 prosenttia. Virolaisen kantaväestön keskuudessa kielteinen ja myönteinen kanta ovat lähes tasoissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parisuhdelain toimeenpanolakien hyväksymisen kannatus on suurinta alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä (45 prosenttia), korkeatuloisissa (45 prosenttia) ja korkeammin koulutetuissa (46 prosenttia).

Tutkimuslaitos TNS Emor haastatteli 1 249 Virossa asuvaa 15-74 -vuotiasta ihmistä 9.-16. maaliskuuta.

Voimassa, mutta ilman käytäntöjä sääteleviä pykäliä

Viron parisuhdelaki (kooseluseadus) astui voimaan vuoden 2016 alussa. Laki koskee niin samaa kuin eri sukupuoltakin olevia pareja. Parlamentti ei kuitenkaan ole toistaiseksi saanut vietyä läpi parisuhdelakiin liittyviä ns. toimeenpanolakeja.

Puutteellisen lainsäädännön vuoksi solmittuja parisuhdesopimuksia ei esimerkiksi viedä saataville mihinkään viralliseen rekisteriin, vaan ne jäävät ainoastaan notaarin tietoon. Jotkut ovat ladanneet kännykkäänsä digitaalisesti allekirjoitetun parisuhdesopimuksen siltä varalta, että asia pitäisi jossain todistaa. Myöskään perimisoikeuteen liittyviä voimassaolevia pykäliä ei ole.

Virossa jotkut poliittiset voimat ovat myös ilmaisseet halunsa peruuttaa jo voimaan tullut parisuhdelaki.

Postimees: Kooseluseaduse vastaste arv on mõnevõrra langenud
Virossa virallistetaan samaa sukupuolta olevien parisuhteita - ilman rekisteriä
Viron parisuhdelaki voimaan vuodenvaihteessa keskeneräisenä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!