Viro: kaatunut yritys rajata avioliitto miehen ja naisen väliseksi johtamassa samaa sukupuolta olevien parien aseman kohentumiseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Perjantaina Viron parlamentin eli riigikogun puheenjohtajisto hyväksyi käsittelyyn 19 kansanedustajan tekemän aloitteen lakimuutoksista, jotka johtaisivat siihen, että parisuhdesopimus rinnastettaisiin avioliittoon.

Asiasta kirjoittavat esimerkiksi Viron yleisradioyhtiö ERR ja Postimees.

Lakihankkeen tarkoituksena on viedä parisuhdelaissa (kooseluseadus) säädetty parisuhdesopimus osaksi perhelainsäädäntöä ja samalla kumota syksyllä 2014 hyväksytty ja vuoden 2016 alussa voimaan astunut nykyinen parisuhdelaki.

Esitys annettiin keskiviikkona ennen silloin käytyä keskustelua ja lopulta äänestyksessä kaatuneesta esityksestä neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä, jossa olisi huhtikuussa kysytty kansalaisten mielipidettä avioliiton perustuslaillisesta rajamaamisesta vain miehen ja naisen väliseksi.

Esityksen jätti kymmenen keskipuolueen ja yhdeksän sosiaalidemoraattisen puolueen edustajaa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiesityksen perustelussa todetaan parisuhdelain tulleen voimaan 1.1.2016, mutta se ei ole tosiasiassa ole saavuttanut suunniteltuja vaikutuksia, koska monia siihen liittyviä lakimuutoksia ei ole hyväksytty. Lakimuutosten puutteen vuoksi parisuhdesopimuksen solmineiden avopuolisoiden oikeudet ovat jääneet heikommaksi kuin avioliitossa elävillä, ja omia oikeuksia on jouduttu peräämään tuomioistuimissa. Oikeusistuimen puoleen kääntymisen todetaan olevan yksilöille äärimmäisen kuormittavaa.

Parisuhdesopimus vertautuisi oikeusvaikutuksiltaan avioliittoon, paitsi laissa erikseen mainituilta osin. Lakiesityksen mukaan parisuhdesopimuksen solmiminen ei sido papistoa.

Valmistelu määrättiin lakiasiainvaliokunnalle.

Viron vihreän puolueen 19. lokakuuta 2020 käynnistämä kansalaisaloite avioliittolainsäädännön muuttamiseksi sukupuolineutraaliksi puolestaan keräsi 10. tammikuuta 2021 mennessä kaikkiaan 35 805 allekirjoitusta, ja se etenee Viron parlamentin eli riigikogun käsiteltäväksi. Vihreällä puolueella ei ole kansanedustajia riigikogussa.

Viron konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n ehto hallitusyhteistyölle oli neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä siitä, pitäisikö perustuslaissa avioliitto rajata vain miehen ja naisen väliseksi. Asiaa koskevasta laista äänestettiin keskiviikkona, mutta samana aamuna hallitus kaatui korruptioskandaaliin, eikä kansanäänestyksen järjestämisen puolesta äänestäviä kansanedustajia enää ollut kylliksi.

6 kommenttia

Hyvä, että kansanäänestystä ei tuosta asiasta tule.

Usein kansa ei edes tiedä minkä puolesta taikka vastaan he äänensä antavat. Yksi hyvä huono esimerkki oli brittien Brexit-äänestys. Sehän perustui osiltaan suoranaisille valheille. Kansa meni halpaan ja lopputulos on kansakunnan kannalta kaikkea muuta kuin onnistunut. Britti-imperiumi voi sen seurauksena jopa hajota. Sitä he tuskin osasivat edes ajatella, saatikka toivoa.

Sveitsissä kehitellään sitovaa kansanäänestystä ensi kesäkuun alkuun siitä, olisiko hallituksella oikeutta rajoittaa kansalaisia Covid-19 viruksen uhan vuoksi. Kansa voisi siis päättää jopa ettei heille saa määrätä rajoituksia vaikka tautiuhka olisi millainen.

Tuosta Sveitsin äänestyksestä voidaan päätellä jälleen, ettei kansa tiedä mistä he oikeasti kansanäänestyksessä äänensä antavat ja minkälaisen uhkan seurauksista he ovat päättämässä.

Asiasta uutisoi Financial Times 13.1.2021
Juhani on oikeassa tuossa Sveitsin kansanäänestyksessä. Sveitsissä äänestetään melkein joka kuukausi jostain ja yleensä äänestysvilkkaus on vain luokkaa 20 - 30 % äänioikeutetuista. Kun päätökseksi tuleva kanta useimmiten voittaa 50 - 55 %:lla annetuista äänistä, todellisuudessa päätökseksi tuleva kanta edustaa vain reilua 10 % äänioikeutetuista. Se ei merkitse, kun äänestetään puistojen aidan maalauksesta, mutta sillä on dramaattisen mittaluokan vaikutus, kun äänestyksen kohteena on kansanterveys, puolustusbudjetti, ulkomaalaisten asema jne.