Montenegro hyväksyi parisuhdelain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Montenegron parlamentti hyväksyi keskiviikkona parisuhdelain. Laki antaa samaa sukua oleville pareille adoptio-oikeutta lukuun ottamatta samat oikeudet kuin eri sukupuolta oleville aviopareille. 

Montenegron hallitus hyväksyi lakiesityksen joulukuussa 2019, ja parlamentin käsittelyyn se tuotiin tammikuussa 2020. Parlamentin ihmisoikeusvaliokunta ilmaisi sille tukensa kesäkuun lopulla ja parlamentti hyväksyi lain keskiviikkona 1. heinäkuuta äänin 42-5. Laki odottaa vielä presidentin allekirjoitusta.

Syksyllä 2012 varapääministeri Duško Marković ilmoitti, että hallitus valmistautuu esittelemään lakialoitteen samaa sukupuolta olevien parien tunnustamisesta. Tuolloin maan ortodoksikirkko ja arvokonservatiivinen Demokraattinen rintama -puolue asettuivat vastustamaan lakihanketta, esittäen sen olevan kristillisten arvojen ja montenegrolaisen perhekäsityksen vastainen. Vuonna 2018 hallituksen hyväksymä laki kuitenkin jumiutui parlamenttikäsittelyssä erityisesti Demokraattisen rintaman vastustukseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt hyväksytty lakialoite oli sisällöltään aiemman kaltainen.

Avioliitto on Balkanilla sijaitsevan Montenegron perustuslaissa rajattu vain miehen ja naisen väliseksi. Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat olleet laillisia vuodesta 1977 lähtien, jolloin maa oli vielä osa Jugoslaviaa. Syrjintäsuojalait säädettiin vuonna 2010 EU-standardit täyttäväksi. Noin 650 000 asukkaan Montenegro kuuluu Euroopan unionin jäsenehdokkaisiin, ja lainsäädäntöä on monilta osin mukautettu harmoniaan EU:n lainsäädännön kanssa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!