Parisuhdelaki Italian parlamentin käsittelyyn torstaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Italian parlamentti alkaa torstaina käsitellä lakialoitetta, jonka myötä samaa sukupuolta olevat parit voisivat virallisesti rekisteröidä parisuhteensa.

Aloitteen etenemistä on jumittanut etenkin jakautunut suhtautuminen aloitteeseen sisältyvään perheen sisäiseen adoptio-oikeuteen. Italia ei ole toistaiseksi tunnustanut virallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteita mitenkään.

Vastusuksesta huolimatta aloitteen uskotaan menevän läpi, joskin lain vesittämistä pelätään: aloitteeseen on ehdotettu yli 6 000 muutosta. Monet puolueet ovat antaneet edustajilleen luvan äänestää asiassa omantuntonsa mukaisesti.

Varsinkin Italiassa vahva katolinen kirkko on asettunut vastustamaan lakiuudistusta. Kesäkuussa 2015 Roomassa järjestettiin parisuhdelain vastainen suurmielenosoitus, jonka taustavoimat olivat pääasiassa uskonnollis-konservatiivisia tahoja. Vastustajat aikovat järjestää lauantaina parisuhdelain vastaisia mielenosoituksia, otsikolla "Perhepäivä" ja viestinä "Puolustakaa lapsiamme".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikäli parisuhdelaki hyväksytään, pyrkivät vastustajat saamaan asiasta aikaan kansanäänestyksen. Lain alistamista oikeuden käsiteltäväksi on myös väläytelty.

Italia: Parisuhdelaki tulossa käsittelyyn - #Svegliatitalia -kampanja käynnissä
Italiassa osoitettiin mieltä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallisen tunnustamisen puolesta

3 kommenttia

On surullista, että katolisen kirkon oppi ei ole enää kovin joustava: pidetään kiinni tradition voimasta sellaisesta, jolla ei ole Jumalan meitä kaikkia kohtaan tunteman rakkauden kanssa mitään tekemistä. Katolinen kirkko haluaa tässä vain pitäytyä perinteeseen, jossa seksi on määritelty ongelmaksi ja sen ainoaksi toteuttamisareenaksi miehen ja naisen avioliitto, joka on sakramentti, ja jonka tarkoituksena on suvun jatkaminen. Tällainen käsitys kumpuaa ainoastaan rajoittavasta käsittämisestä, ei mukaanottavasta käsittämisestä.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että katolinen kirkko on hyvin moninainen. Se ei ole pelkästään paavia ja kuuriaa, vaan kaikkia niitä katolisia seurakuntia, joihin lähes miljardi ihmistä kuuluu - hierarkkisuudesta huolimatta.
Katolinen kirkko on myös sekaantunut ihmisten välisiin sopimuksiin tuomalla niihin uskovilta ehdottoman siunaamisen vaatimuksen. Lisäksi ei haluta suoda muille mitään muita mahdollisuuksia. Tässä katolinen kirkko haluaa juuri osoittaa "katolisuutensa" eli yleisyytensä.
Tiedotusvälineiden mukaan senaatti aloitti iltapäivällä keskustelun senaattori Monica Cirinnàn lakialoitteesta ( http://www.senato.it/service/PDF/PDFServer/BGT/00940551.pdf ). Jos oikein ymmärsin, ensimmäinen mahdollinen äänestys olisi ensi tiistaina 2.2. kello 17.30 Suomen aikaa. Johtavan demokraattipuolueen mukaan se pyrkii saamaan tarpeeksi edustajia perheensisäisen adoption puolelle, ja parisuhdelain lopullinen hyväksyminen tapahtuisi viimeistään 11. helmikuuta, vaikka alunperin oli tarkoitus tehdä lopullinen päätös jo tänään. Saa nyt sitten nähdä, vesitetäänkö lakia, mitä monet pelkäävät.
Yksi uutinen tämänpäiväisestä keskustelusta, joka vaikutti välillä ”keskustelulta”:
http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/unioni-civili-discussione-generale-settimana-prossima-successivamente-votazioni-ac59c700-2785-45ce-9424-18194d1e7e8a.html

Sateenkaarijärjestö Arcigayn valtakunnallisen järjestön sihteeri Gabriele Piazzoni kritisoi loputonta veivaamista laista, joka ei edes poista kaikkia epäkohtia ja syrjintää sekä äänestyspäivän siirtoa hamaan tulevaisuuteen:
http://www.arcigay.it/comunicati/unioni-civili-slitta-ancora-il-voto-lirritazione-di-arcigay-incomprensibile/