Italiassa ensimmäiset parit saivat toisensa virallisesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Italiassa virallistettiin ensimmäinen samaa sukupuolta olevien parisuhde, kun Elena Vanni (46) ja Deborah Piccinini (45) sanoivat toisilleen "kyllä" sunnuntaina 24. heinäkuuta. Naispari rekisteröi parisuhteensa Bolognan lähistöllä sijaitsevassa Castel San Pietro Termessä.

Toukokuussa hyväksytty myös samaa sukupuolta olevia pareja koskeva parisuhdelaki astui voimaan 5. kesäkuuta, mutta lain käytännön toimeenpanoa viivästyttivät byrokratia ja hallintoalueille annettu puolen vuoden aika huolehtia lain määräämien käytäntöjen voimaansaattamisesta.

Alkuaan arvioitiin, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamiset toteutuisivat syksyllä.

Italia viimeinen Länsi-Euroopan suurista maista

Lain myötä Italia viimeisenä vanhan Länsi-Euroopan suurista maista tunnustaa ensi kerran virallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteet, ja laki tuo turvan myös samaa sukupuolta oleville pareille moniin elämäntilanteisiin. "Civili Unioni" -instituutio antaa mahdollisuuden samaan sukunimeen, perintöoikeuden ja tunnustaa parin osapuolet toistensa lähiomaisiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uutta lakia on kuitenkin kritisoitu puutteelliseksi ja riittämättömäksi. Alkuperäisestä esityksestä vesitetty laki ei kompromissina katolisille konservatiiveille salli edes osittaista adoptio-oikeutta, eikä se sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille.

Monet maan suurista kaupungeista ovat jo aiemmin tunnustaneet paikallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteita ja rekisteröineet esimerkiksi näiden ulkomailla solmimia avioliittoja. Tällaiset rekisteröinnit ovat kuitenkin olleet paremminkin symbolisia.

Italiassa joukko katolista kirkkoa lähellä olevia konservatiivisia poliitikkoja on ilmoittanut suunnittelevansa kansanäänestyksen järjestämistä parisudelain kumoamiseksi.

Adoptiokysymys

Oikeuden kesäkuussa tekemän ennakkopäätöksen mukaan perheen sisäinen adoptio on mahdollinen myös samaa sukupuolta olevien perheessä. Tuomioistuimen päätöksen mukaan lapsen edun on käytävä edellä kaikissa adoptiotapauksissa, eikä äidin ja adoptiota hakevan puolison seksuaalinen suuntautuneisuus voi olla ratkaiseva kysymys, kun kyse on vakiintuneesta perheestä. Käytännössä jokainen sisäinenkin adoptio harkitaan myös jatkossa erikseen.

Päätöksen myötä perheoikeuksien tuomareilla on kuitenkin entistä vähemmän liikkumavaraa asiassa. Jatkossa yksittäisiä adoptiopäätöksiä peilataan kesäkuiseen ennakkopäätökseen.

Reppublica: Deborah ed Elena spose: ´Vi dichiaro civilmente unite´
Italia hyväksyi vesitetyn parisuhdelain
Italia: Samaa sukupuolta olevan puolison lapsen sisäisestä adoptiosta oikeuden ennakkotapaus
Italian parisuhdelain vastustajat puuhaavat kansanäänestystä lain kumoamiseksi

2 kommenttia

Amor-Onnea ukkomies-miespareille Italiassa!


- - -

Italialle on tullut vähän jo hätä käteen, kun lähinaapuri muslimimaa Albaniassa järjestetään Pridekin jo kolmatta kertaa syyskuulla
http://www.pinkembassy.al/en/3rd-tirana-pride-take-place-september-25-2016
ja Albaniastahan on kuulunut huhuja että maa saattaisi lähitulevaisuudessa virallistaa samaa sukupuolta olevien liitotkin.

Pelastivathan albanialaiset muslimit toisen maailmansodan aikaan Euroopan maista suhteessa ylivoimaisesti eniten juutalaisia, kristittyjen natsien vainoilta.

- - -

vatikaanin talouspäällikkö-kardinaalihan (australialainen) sen sijaan on Australian poliisin tutkinnassa pedofilia-epäilysten vuoksi. Asiasta uutisoi esim.

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/vatikaanin-talouspaallikon-vaitetaan-kayttaneen-lapsia-seksuaalisesti-hyvakseen/734154/

Kommenttia muokattu: 01.08.2016 klo 23:03
Ensimmäiset Roomassa

Pääkaupunki sai vihdoin asiat kuntoon. Francisco Villarusso ja Luca De Sario rekisteröivät parisuhteensa eilen (17.9.) juhlallisessa tilaisuudessa Rooman pormestarin Virginia Raggin johdolla.

http://roma.repubblica.it/cronaca/2016/09/17/foto/roma_celebrata_la_prima_unione_civile-147947462/1/#1

http://roma.repubblica.it/cronaca/2016/09/17/news/roma_raggi_celebra_la_prima_unione_civile_della_capitale_nasce_una_nuova_famiglia_-147942032/

Kommenttia muokattu: 18.09.2016 klo 00:03