Kreikka tunnusti samaa sukupuolta olevien parisuhteet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Kreikan parlamentti hyväksyi tiistaina samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet. Kreikan 300-jäsenisestä parlamentista 194 edustajaa äänesti lakiuudistuksen puolesta. Vastaan äänesti 55 edustajaa.

Vuonna 2008 Kreikkaan luotiin avioliiton ohelle vain heteropareille sallittu rekisteröity parisuhde -instituutio. Lakia laadittaessa sen kaavailtiin koskevan erityisesti homopareja, mutta lain vesittäminen johti siihen, että homoparit rajattiin lain ulkopuolelle ja laki jäi koskemaan vain heteropareja.

Vuonna 2013 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vain heterosuhteita koskevan parisuhdelainsäädännön olevan samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan syrjivä.

Alkuvuodesta 2015 Kreikan hallitus on ilmoitti, että se pyrkii tunnustamaan samaa sukupuolta olevien väliset parisuhteet avaamalla rekisteröity parisuhde -instituutio. Edellisten vaalien myötä valtaan tammikuun lopussa noussut päähallituspuolue Syriza on aiemmin ainoana kreikkalaispuolueista liputtanut samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta, ja pääministeri Alexis Tsipras oli jo aiemmin ilmaissut halunsa parantaa hlbti-vähemmistöjen asemaa yleisemminkin.

Hallitus antoi nyt hyväksytyn lakiesityksen parlamentille 9. joulukuuta. Lakiuudistuksen odotetaan astuvan voimaan vuoden alussa, kun se on ensin julkaistu maan hallinnon virallisessa lehdessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Rekisteröity parisuhde on avioliitosta erillinen instituutio. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi adoptoida lasta, mutta adoptiokysymykseen on määrä palata tulevaisuudessa. Parisuhdelain uudistus tuo kuitenkin selkeyden esimerkiksi perimiseen liittyviin kysymyksiin.

Lakia vastusti äänekkäästi esimerkiksi ortodoksinen kirkko. Lisäksi vastustajiin lukeutuvat Kommuniistinen puolue ja Kultainen aamunkoitto -puolue. Myös osa Syrizan kanssa hallituksessa istuvan Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen edustajista olivat vastaan.

Samassa yhteydessä seksuaalisuhteita koskevat suojaikärajat yhdistettiin. 15 ikävuoden raja koskee jatkossa sekä homo- että heterosuhteita.

Greece to legally recognize same-sex couples for the first time
et.gr (Kreikan virallisen lehden verkkoversio)
Kreikan parisuhdelaki lähempänä toteutumistaan

10 kommenttia

Onnittelut Kreikalle!

Tämän myötä Italia on viimeinen isompi Länsi-Euroopan maa, joka ei tunnusta sateenkaariparien suhteita mitenkään.
Hienoa Kreikka : )

Selvä 2/3 päätös välivaiheelle Kreikassakin, kohti avioliitto-yhdenvertaisuutta.

ortodoksikirkollahan on surkuhupaisaa Kreikassakin sekin, että siellä on "ortodoksivaltio" valtiossa, Athos-munkkiluostariryväs-niemeke, jonne naisilta on pääsy kielletty - eli siellä ollaan ihan vain umpimiehisesti, naisia syrjien miestenkesken ja uskonto-vihataan homoja. https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Athos#Prohibition_on_entry_for_women

ortodoksi Putinin hallintoseurakunnalle ihan mannaa, että ortodoksisen suuntautumisen keskus Krekka ehdottomalla enemmistöllä palautti homo-liittojen perinteen jälleen voimaan,

Kommenttia muokattu: 24.12.2015 klo 11:19