Virossa virallistetaan samaa sukupuolta olevien parisuhteita - ilman rekisteriä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Virossa vuoden 2016 alusta voimaan tulleen parisuhdelain perusteella joukko pariskuntia on jo solminut notaarin luona sopimuksen parisuhteensa virallistamisesta. Tiedot parisuhdesopimuksesta eivät kuitenkaan päädy mihinkään viralliseen rekisteriin, koska sellaiselle ei ole lainsäädäntöä.

Notaarien liiton toimitusjohtaja Eve Strang kertoi perjantaina uutistoimisto BNS:lle, että sopimuksia on solmittu kymmenen, mutta hän ei osannut kertoa, kuinka moni sopimuksista on samansukupuolisten ja kuinka moni erisukupuolisten parien välisiä.

Ennen kevään 2015 vaaleja parlamentti päätti sukupuolineutraalin parisuhdelain (kooseluseadus) säätämisestä. Lain mukaan kaksi ihmistä voi rekisteröidä parisuhteensa. Tuossa vaiheessa ei kuitenkaan tehty kymmenittäin muutoksia lakipykäliin, joilla säädetään rekisteröintiin liittyviä käytäntöjä. Ne oli määrä hyväksyä myöhemmin, kuitenkin ennen parisuhdelain voimaantuloa.

Parisuhdelaki oli säädetty astumaan voimaan vuoden 2016 alusta, eikä uusi riigikogu ehtinyt lopulta käsitellä tarvittavia täytäntöönpanoon liittyviä pykäliä ajoissa. Tällaisiin puuttuviin säännöksiin kuuluvat esimerkiksi se, miten parisuhde kirjataan viranomaisten rekisteriin. Myöskään esimerkiksi perintöoikeudesta ei ole voimassaolevia pykäliä.

Hlbti-yhdenvertaisuuden vastustajat jarruttavat ja yrittävät jopa parisuhdelain kumoamista

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallituksessa istuvat reformipuolue ja sosialidemokraatit ovat parisuhdelaille myötämielisimmät. Vastustus taas on selkeää myös hallituksessa istuvassa Isänmaan ja Res Publican liitossa (IRL). Varsinkin venäläisvähemmistön suosiossa olevassa keskustassa parisuhdelakia vastustetaan, samoin konservatiivisessa kansanpuolueessa (EKRE). Myös vapaapuolueessa (EVA) on lain vastustajia. Keskustapuolue, EKRE ja EVA ovat oppositiossa.

Vapaapuolueen ja konservatiivisen kansanpuolueen piiristä tuli yli 300 muutosvaatimusta lakiesitykseen täytäntöönpanolaeista. Oppositiossa olevat konservatiivinen kansanpuolue ja keskusta ovat esittäneet parisuhdelain kumoamista. Esimerkiksi keskutapuolueen puheenjohtaja, itsenäistymisen ajan sankarinakin nähty Edgar Savisaar on näkyvästi ajanut lain perumista.

Käytännössä parlamentissa ei ole riittävää enemmistöä viedä täytäntöönpanolakeja läpi ainakaan nykyisenlaisessa muodossa. Reformipuolueen puheenjohtaja, pääministeri Taavi Rõivas taas sanoo, että ratkaisua etsitään, vaikka se veisi aikaa. Pelkoja on ollut parisuhdelaki-kokonaisuuden vesittymisestä. Toisaalta on myös väläytelty hallituskriisin syntymistä parisuhdelakikysymyksen vuoksi.

Oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Heljo Pikhof (sosialidemokraatit) sanoi joulukuussa Postimees-lehdelle, että oppositiossa olevien Vapaapuolueen ja Konservatiivisen kansanpuolueen muutosvaatimukset ovat lain hengen vastaisia: jos luonnoksen tarkoituksena on luoda selkeyttää ja varmuutta, lähtevät muutosvaatimukset vastakkaisesta lähtökohdasta - luoda sekaannusta ja epäselvyyttä.

Itse parisuhdelaki on kuitenkin voimassa

Joulukuussa Pikhof myös arvioi, että täytäntöönpanoon liittyvien säännösten puute vaikeuttaa notaarien työtä ja parisuhteensa rekisteröivien olisi parempi odottaa täytäntöönpanoon liittyvien lakien hyväksymistä.

- Notaarien keskusjärjestö on antanut jäsenille ohjeeksi, että sukupuolineutraali parisuhdelaki on voimassa ja sen mukaan voi sopimuksia vahvistaa, sanoo notaari Priidu Pärna Ylelle. Pärnan mukaan parisuhdesopimuksen tehoa ei vähennä se, että sitä ei ole tietokannoissa nähtävillä.

Yle kertoo verkkosivuillaan parisuhdelakia ajaneesta aktivistista Helen Talalaevista, joka virallisti kumppaninsa kanssa parisuhteensa tammikuussa. Talalaev toteaa, että liitto on periaatteessa vain pariskunnan ja notaarin tiedossa, ja he pari on periaatteessa naimaton. Nykytilanteessa Talalev voisi solmia toisen notaarin luona uuden parisuhdesopimuksen tai avioitua, koska esteellisyyttä ei ole mahdollista selvittää mistään virallisesta rekisteristä.

Yle kertoo, että Talalaev on kumppaninsa kanssa päätynyt lataamaan kännyköihinsä digitaalisesti allekirjoitetun sopimuksen parisuhteesta, jolloin sopimus on mahdollista esittää tarpeen vaatiessa esimerkiksi viranomaisille.

Yle: ´Periaatteessa olemme yhä naimattomia´ – Viron sukupuolineutraalia parisuhdelakia yritetään kaataa
Postimees: Savisaar otsib kooseluseaduse tühistamiseks toetust
Postimees: Notarid on sõlminud 10 kooselulepingut
Viron parisuhdelaki voimaan vuodenvaihteessa keskeneräisenä

2 kommenttia

Savisaaren asenne ja toiminta on tässä asiassa kyllä vatipäisyyttä parhaimmillaan. En tiedä, onko taustalla pahansuopaista populismia, tietämättömyyttä, henkilökohtaista katkeruutta pysyviä parisuhteita kohtaan tai jotain muuta. Veikkaan eniten ensimmäistä; Savisaar ja keskusta kosiskelevat etenkin maan isoa venäläisvähemmistöä, ja venäläisvähemmistön piirissä hlbti-ongelmaisuus on selvästi voimakkaampaa kuin kantaväestön keskuudessa. Toisaalta Savisaaren omat suhdekuviot ovat oma lukunsa: kolmasti eronnut, ja huhujen mukaan suhde-elämänsä on ollut muutenkin vähemmän stabiilia.
  • 2 / 2
  • Anonyymi
  • 7.2.2016, 7.42
Savisaari on laskelmoiva populismi, silti ihan jarkeva ja viisas.

Ollessani Eesti Ringhaalingun / Viron YLE / toimittajana jouduin suorassa lahetyksessa melkoiseen nokkapokkaan Edgar Savisaaren kanssa siita, voidaanko Eesti Geiliitin - Viron ensimmaisen glbt-jarjeston rekisterointi ja toiminta sallia.
Heti lahetyksen paatyttya Edgar tuli luokseni pyytamaan kaikkea mahdollista Setan ym materiaalia, koska han piti itseaan tietamattomana ja ennakkoluuloisena neuvostoajan kasvattina, jonka on jo korkea aika oppia jotain uutta. - Ihastuin Edgariin poliitikkona ikiajoiksi. Olipa todella rehellinen!

valtsu