Thaimaassa hallitus hyväksyi keskiviikkona lakiesityksen, joka sallii samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisen.
Sen oikeusvaikutukset olisivat lähes samat kuin avioliitolla. Perimisoikeuden ja omaisuuden hallintaan liittyvien asioiden lisäksi lakialoitteessa on myös adoptio-oikeus. Sen sijaan verotuksessa avioparemmat ovat jäämässä parempaan asemaan.
Avioliitto kuitenkin on jäämässä omaksi, vain samaa sukupuolta olevien instituutioksi. Parisuhdelaki koskee samaa sukupuolta olevia pareja. Osapuolten on oltava vähintään 17-vuotiaita ja ainakin toisen on oltava Thaimaan kansalainen.
Lakiesitys menee seuraavaksi kansalliskokouksen äänestettäväksi, ja jos se hyväksytään, menee se vielä senaatin äänestykseen. Käsittelyn odotetaan kestävän kuukausia. Kansalliskokouksen hyväksymät lait julkaistaan virallisessa lehdessä ja astuvat voimaan 12 vuorokautta sen jälkeen.
Mikäli lakimuutos hyväksytään, tulee Thaimaasta Kaakkois-Aasian ensimmäinen samaa sukupuolta olevien liitot tunnustava maa. Koko Aasiassa vain Taiwan on aiemmin hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Osa hlbti-aktivisteista katsoo, että lakiesitys ei ole riittävä. Heidän mukaansa nykyisestä avioliittolaista voitaisiin muuttaa viittaukset aviomieheen ja aviovaimoihin viittaukseen aviopuolisoihin.
Hallituksen edustaja Ratchada Thanadirek kuvaa uutiskanava CNN:n mukaan sukupuolten yhdenvertaisuuden edistämisessä virstanpylvääksi. Parisuhdelaki on hänen mukaansa thaimaalaisessa yhteiskunnassa tärkeä askel yhdenvertaisten oikeuksien edistämisessä ja samaa sukupuolta olevien parien oikeuksissa perustaa perhe ja elää vanhempina.
Avioituminen ja uuden lain myötä myös parisuhteen rekisteröiminen on maassa mahdollista vanhempien, huoltajien tai oikeuden luvalla.
Edellisen kerran Thaimaassa hyväksyttiin luonnos parisuhdelaista loppuvuodesta 2018. Se jäi kuitenkin muutamaa kuukautta myöhemmin järjestettyjen vaalien jalkoihin. Ensimmäisen kerran Thaimaassa tehtiin lakialoite samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioitua vuonna 2012.