Kyse olisi nykyisestä avioliittolaista erillisestä instituutiosta, joka kuitenkin olisi hyvin samankaltainen kuin heteroparien avioliittolaki.
Seuraavaksi kansalliskokouksen on määrä käsitellä lakiesitystä. Se voi tehdä esitykseen muutoksia. Mikäli kansalliskokous hyväksyy lakiesityksen, se julkaistaan virallisessa lehdessä ja laki tulee voimaan 120 vuorokautta sen jälkeen. Mikäli laki tulee hyväksytyksi, olisi se ensimmäinen laatuaan Aasiassa.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Ei kuitenkaan ole varmaa, ehtiikö kansalliskokous käsitellä asiaa ennen mahdollisia helmikuun lopulla järjestettäviä vaaleja.
Paikalliset hlbti-aktivistit ovat kuitenkin kritisoineet aloitetta siitä, että tuloksena olisi erillinen kakkosluokan avioliittona pidetty parisuhdeinstituutio.
Sotilasjuntta kaappasi vallan neljä vuotta sitten 2014, hajotti 550-jäsenisen parlamentin ja hallituksen, muodosti omista miehistään 220-jäsenisen edustajainhuoneen ja hallituksen, muutti perustuslakia ja pääministerin pallille asetettiin kenraali Prayuth Chan-ocha.
Sotilasjuntta on jo monta kertaa vuosien varrella luvannut järjestää vapaat vaalit. Seuraava yritys on helmikuussa, saas nähdä.
Ihmisoikeudet, sananvapaus ja korruptio
Ihmisoikeuksissa ja sananvapaudessa Thaimaa sijoittuu maailman valtioiden häntäpäähän. Lisäksi korruptio rehottaa ja on selvitysten mukaan lisääntynyt viime vuosina.
Miksi parisuhdealoite nyt?
Mikäli sotilasjuntan lupaus pitää tällä kertaa, vaalit järjestetään helmi-maaliskuun tienoilla. Juntan asettama pääministeri ja hänen uusi puolueensa haluavat tietenkin pysyä vallassa, joten parisuhdelakialoitteella houkutellaan sateenkaarikansalaisia äänestämään junttapuolueen ehdokkaita, arvioivat paikalliset.
Thaimaa on kyllä aina ollut tosi suvaitsevainen maa, että sinällään tuo ei ole kovin mullistavaa. Toki siellä on taustalla paljon niitä konservatiiveja.