Viroon syntymässä konservatiivinen hallitus - tulossa kansanäänestys avioliiton määrittelemisesestä vain naisen ja miehen väliseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 16
Viron parlamentti eli riigikogu kokoontuu Toompean linnassa.

Viroon on syntymässä konservatiivinen hallitus. Hallitusohjelmaan on tulossa kirjaus vuonna 2021 järjestettävästä kansanäänestyksestä avioliiton säätämisestä vain naisen ja miehen väliseksi instituutioksi.

Asiasta kertoo esimerkiksi Viron yleisradioyhtiö ERR sekä Postimees. Suomessa Viron hallitustilannetta analysoi Yle.

Viron Keskipuoluetta edustava pääministeri Jüri Ratas liittoutui konservatiivis-nationalistisen EKRE-puolueen kanssa ja monien mielestä hylkäsi samalla puoluetta laajasti kannattaneen venäjänkielisen vähemmistön, sillä EKRE:n piiristä on esittetty avoimen kielteisiä kannanottoja maan venäjänkielisestä kansanosasta. Yhteistyö EKRE:n kanssa on hermostuttanut myös joitain Keskipuolueen edustajia. Näiden laajempi kapina voi vielä kaataa hankkeen.

Avioliittokysymyksen saattaminen kansan äänestettäväksi on yksi EKRE-puolueen vaatimuksista hallitusyhteistyölle. Konservatiiviselle Isänmaa-puolueelle se sopii, ja myös joillekin Keskipuolueen edustajille. Alkuaan EKRE olisi halunnut Virossa vuonna 2016 voimaan tulleen sukupuolineutraalin parisuhdesopimuksista säätelevän lain kumoamista, mutta tätä eivät kaksi muuta puoluetta hyväksyneet. Parisuhdesopimuksia säätelevän lain suhteen ei ole tulossa kirjauksia hallitusohjelmaan, eikä siihen liittyviin keskeneräisiä säännöksiä olla viemässä eteenpäin, vaan käytäntöjä joudutaan punnitsemaan oikeusistuimissa. Mikäli kansa neuvoa-antavassa äänestykssä aikanaan katsoo, että avioliitto olisi rajattava vain naisen ja miehen väliseksi, alkaa hallitus prosessin perustuslain muuttamiseksi. EKRE vatii myös kiristyksiä Viron liberaaliin aborttilainsäädäntöön.

Keskipuolueen, EKRE:n ja Isänmaan hallitussopimuksesta kerrottiin sunnuntaina, mutta sitä oltiin ounasteltu jo useamman viikon ajan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Konservatiivisen Isänmaa-puolueen ryhtyminen yhteistyöhön Keskipuolueen ja EKRE:n kanssa sekä selän kääntäminen vaalit voittaneelle markkinaliberaalille ja suhteellisen arvoliberaalille Reformipuolueelle ratkaisi asian. Reformipuolueen vaalima tasaveromalli ei kelpaa Keskipuolueelle, eikä toisaalta vanhoillinen EKRE kelpaa Reformipuolueelle. Reformipuolueen ja arvoliberaalien Sosiaalidemokraattien paikkaluku 101-paikkaisessa riigikogussa jää ilman Isänmaa-puolueen tukea selvästi alle puolen. Konservatiivikolmikon paikkaluku olisi 57.

Tilanne on myös käynnistänyt maaliskuun puolivälissä Kaikkien Viro -kampanjan sosiaalisessa mediassa.

Toistaiseksi Reformipuolueen Kaja Kallas on presidentti Kersti Kaljulaidin nimittämä hallitustunnustelija, sillä tehtävä yleensä annetaan ensin vaaleissa eniten paikkoja saaneelle. Kallas aikoo äänestyttää Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen kannatuksen riigikogussa. Kallaksen tunnustelujen epäonnistuttua Keskipuolueen kanssa pidettin mahdollisena, että maahan syntyisi Reformipuolueen, Sosiaalidemokraattien ja Isänmaan hallitus. 

Jüri Ratas nousi pääministeriksi vuonna 2016, kun Reformipuolue pelattiin ulos hallituksesta. Nyt syntymässä olevan hallitusyhteistyön arvioidaan myöhemmin voivan koitua Ratakselle kohtalokkaaksi politiikassa.

Viron kansallismielisten ja konservatiivisten poliittisten ryhmien menestyksen taustana pidetään puoli vuosisataa kestänyttä miehitystä. Toisen maailmansodan aikana maata miehittivät niin Neuvostoliitto kuin Saksan natsihallintokin. Toisen maailmansodan jälkeen Viro jäi Neuvostoliiton miehittämäksi. Uudelleen itsenäistyminen tapahtui vuonna 1991.

16 kommenttia

Se on sellaista, kun takapajuinen konservatiivi-kristillisyys pääsee valtaan, niin voi tulla paljon takapakkia. Niinhän kävi radikalisoituneen kristilisessä natsi-saksassa ja teologis-stalinismissakin ja Afrikan evankelis-helluntailaisuuten lerpahtaneissa maissa äskettäinkin.

Kannattaa vähän katsoa, mitä äänestää täälläkin vaaleissa.
Kansanäänestykset jostakin yksittäisestä asiasta ovat vaarallisia. Äänestäjä ei välttämättä tiedä mistä kaikesta hän on todellisuudessa päättämässä. Seurauksena voi olla ongelmia. Hyvänä huonona esimerkkinä on Brexit. Äänestäjä ei tuntenut monimutkaista todellisuutta mistä äänesti. Valheilla ja harhaanjohtamisella äänestystä vielä valmisteltiin. Uskomaton sekasotkuhan siitä seurasi, mitä voimme seurata mediasta juuri nyt.

Irlanti oli ensimmäinen maa, jossa kansanäänestyksellä tasa-arvoinen avioliittolaki tuli hyväksytyksi. Virossa perustuslain muuttamista haluavat luottavat siihen, että kansan mielipiteeseen voidaan vaikuttaa riittävästi lakimuutoksen viemiseksi läpi äänestyksessä.

Todennäköistä on, että asiasta tulee siellä vielä kova vääntö ja poru.