Italia hyväksyi vesitetyn parisuhdelain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Italia on hyväksynyt vesitetyn parisuhdelain. Parlamentti äänesti keskiviikkona lain puolesta äänin 372-51. Poissa äänestyksestä oli 99 edustajaa.

Senaatti hyväksyi lakialoitteen helmikuussa.

Alkuperäisestä esityksestä vesitetty laki ei kompromissina katolisille konservatiiveille salli edes osittaista adoptio-oikeutta, eikä se sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille.

Lain myötä Italia kuitenkin tunnustaa ensi kerran virallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteet, ja laki tuo turvan myös samaa sukupuolta oleville pareille moniin elämäntilanteisiin. "Civili Unioni" -instituutio antaa mahdollisuuden samaan sukunimeen, perintöoikeuden ja tunnustaa parin osapuolet toistensa lähiomaisiksi. Uutta lakia on kuitenkin kritisoitu puutteelliseksi ja riittämättömäksi.

Italian presidentin Sergio Mattarellan on allekirjoitettava laki 30 päivän kuluessa. Lain odotetaan astuvan voimaan syksyllä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Italia on ollut vanhan Länsi-Euroopan suurista maista viimeinen, jossa samaa sukupuolta olevien parisuhteilla ei ole ollut minkäänlaista valtion tunnustusta. Italiassa vahva katolinen kirkko on vastustanut näkyvästi parisuhdelain säätämistä.

Laki koskee sekä samaa että eri sukupuolta olevia pareja. Eri sukupuolta olevat parit voivat solmia myös avioliiton.

Ansa: Civil unions become law
Italian senaatti hyväksyi vesitetyn parisuhdelain

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • xxx
  • 13.5.2016, 10.26
"-- eikä se sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille."

Olisiko tässä ehkä yllättäin liberaalein parisuhdelaki koskaan? :-D

Aikamoista kuohuntaa laki on aiheuttanut somekeskusteluissa, toiset pitävät tätä edistysakeleena, toiset entisä syrjivämpänä.
Italian ensimmäinen rekisteröity parisuhde

Ensimmäisiksi ehtivät Elena Vanni ja Deborah Piccinini, jotka solmivat rekisteröidyn parisuhteen (unione civile) viime sunnuntaina 24.7. juhlallisessa tilaisuudessa Bolognassa.
http://bologna.repubblica.it/cronaca/2016/07/24/news/deborah_ed_elena_oggi_spose_vi_dichiaro_civilmente_unite_-144742640/

Parisuhdelaki tuli voimaan jo kesäkuun alussa, mutta byrokratian lisämääräykset myöhästyttivät toteuttamista. Lisäksi kaupungeille ja kunnille annettiin puoli vuotta aikaa ”toteuttaa määräykset”. Suurimmat kaupungit ovat olleet nopeimpia.