Liettuan parlamentti ei hyväksynyt samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Vilna, Liettua

Liettuan parlamentti hylkäsi tiistaina äänestyksessä lakiesityksen, joka olisi tuonut samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden rekisteröidä parisuhtensa. Sukupuolineutraali laki olisi taannut monissa asioissa rekisteröityneille pareille avioparien kanssa vertaisen aseman, mutta adoptoiminen yhdessä ei olisi tullut mahdolliseksi.

Lakiesitys kaatui ensimmäisessä käsittelyssä 63 edustajan äänestäessä puolesta, 58 vastaan ja seitsemän tyhjää. Parlamentaarikot kuitenkin päättivät äänin 75-52 lähettää esityksen takaisin valmisteluun parannettavaksi.

Lakiesityksen takana oli avoimesti homoseksuaali parlamentaarikko Tomas Vytautas Raskevičius, ja lakia tuki myös pääministeri Ingrida Simonyte. Myös puhemies Viktorija Čmilytė-Nielsen tuki esitystä kehottaen parlamenttia "ottamaan ensimmäisen askeleen, jota olemme lykänneet 20 vuoden verran", kun tämä esitteli esityksen parlamentille. 

Raskevičius sanoi Liettuan yleisradioyhtiö LRT:n mukaan olevansa esityksensä hylätyksi tulemisesta huolimatta tyytävinen, sillä aiemmin samaa sukupuolta olevien rekisteröidyille parisuhteille ei ole ollut näin paljon tukijoita. Hän sanoo, että paranneltu esitys tuodaan uudelleen parlamentin käsiteltäväksi syksyn istuntokaudella. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liettuassa samaa sukupuolta olevien ei nykyisin ole mahdollista saada parisuhdettaan tunnustetuksi, mutta Euroopan unionin alueella solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot tunnustetaan oikeuden päätöksellä. Katolisenemmistöisen Liettuan perustuslaissa avioliitto on ollut määriteltynä vuodesta 1992 vain miehen ja naisen väliseksi. Myös naapurimaassa Latviassa on vastaavanlainen määrittely, ja Virossa kansalliskonservatiivinen EKRE-puolue on pyrkinyt edistämään vastaavan määrittelyn luomista Viron perustuslakiin. Samaa sukupuolta olevien väliset seksuaaliset suhteet dekriminalisoitiin neuvostovallan jälkeen Liettuassa vasta vuonna 1993. Suojaikäraja yhtenäistettiin vuonna 2004 ja laaja syrjintäsuojalaki astui voimaan vuonna 2005 EU-käytäntöjen mukaisesti. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalaisen kattojärjestön ILGA Europen julkaiseman maavertailun mukaan Liettuassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on selvästi huonompi kuin Euroopan unionin jäsenmaissa keskimäärin. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!