Italian senaatti hyväksyi vesitetyn parisuhdelain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Italian senaatti hyväksyi parisuhdelakiesityksen äänin 173-71. Seuraavaksi esitystä käsitellään parlamentin alahuoneessa. Alkuperäisestä vesitetty lakiesitys ei kompromissina katolisille konservatiiveille salli sisäistä adoptiota eikä sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille.

Asiasta kertoo uutistoimisto ANSA.

Parisuhdelakia ajanut demokraattista puoluetta edustava pääministeri Matteo Renzi pitää päivää historiallisena. Hänen puoluetoverinsa Monica Cirinnà pitää voittoa puolitiehen jääneenä. Myös hlbti-aktivistit ovat kritisoineet lakiesityksen vesittämistä. Esimerkiksi sateenkaariperheissä elävien lasten asemaan ei nyt ole tulossa parannusta.

Esitys siirtyy seuraavaksi parlamentin alahuoneen käsiteltäväksi. Lopullisen äänestyksen on määrä tapahtua kahden kuukauden kuluessa, ja lakiesityksen läpimenoa nykymuodossaan pidetään varmana. Mikäli laki hyväksytään, saavat myös samaa sukupuolta olevat parit virallisen tunnustuksen parisuhteelleen. Käytännössä rekisteröidyille pareille kuuluu esimerkiksi perimisoikeus.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi Italian tilanteesta tehtyyn kanteluun liittyen heinäkuussa 2015, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on oikeus valtion tarjoamaan suojaan. Enemmistö italialaisista tukee kyselyjen mukaan samaa sukupuolta olevien oikeutta parisuhteensa rekisteröimiseen, mutta oikeus sisäiseen adoptioon on herättänyt vastustusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Italia on vanhan Länsi-Euroopan suurista maista viimeinen, jossa samaa sukupuolta olevien parisuhteilla ei ole ollut valtion tunnustusta.

First Senate OK to civil unions bill
Italian parisuhdelaki vesittymässä - sisäinen adoptio pois lakiesityksestä
Politico.eu: Matteo Renzi wins same-sex union vote

2 kommenttia

Lopputulosta ( http://www.gay.it/news/Il-Senato-approva-le-unioni-civili-ora-la-parola-alla-Camera ) kommentoitiin parisuhdelaiksi italialaisittain ja kevytavioliiton kevytversioksi, mutta onneksi nyt vihdoin päästiin edes tänne asti. Parisuhdelakia on vatvottu ties montako vuotta ja tätä senaattori Cirinnàn aloitetta siirreltiin valiokunnasta toiseen pari vuotta. Sateenkaariperheen lasten ja vanhempien oikeudet eivät ole vielä kunnossa, mutta demokraattipuolue on tuomassa lakiesityksen tilanteen parantamiseksi. Mitä siihen uskollisuuteen tulee, niin demokraattipuolueen senaattorit esittelivät lakialoitteen, jolla tasapuolisuuden nimissä poistettaisiin uskollisuuden vakuuttelu myös avioliittolaista.
Obama on näköjään pirauttanut Renzille ( http://www.gay.it/news/Obama-telefona-a-Renzi-e-si-complimenta-per-le-unioni-civili )

Parisuhdealoitteen alullepanija Monica Cirinnà on jo useita vuosia ajanut eläinten ja ihmisten oikeuksia ensin Rooman kaupunginvaltuustossa ja nyt senaatissa. Cirinnà uhkasi jo välillä jättää paikkansa senaatissa, ellei parisuhdealoitetta hyväksyttäisi kokonaisuudessaan adoptio-oikeuksineen, mutta Renzi onnistui ylipuhumaan, joten parannuksia lakiin on odotettavissa.
  • 2 / 2
  • Minna B
  • 28.2.2016, 22.59
Mun mielestä parempi näin, kuin lain hylkääminen.

Adoptio on hirveän vaikea asia monille konsuille, mutta asiaan saadaan korjaus muutamassa vuodessa.

Grazie Italia!