Montenegro ei saanut parisuhdelakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Montenegron parlamentti tyrmäsi parisuhdelakiesityksen elokuun alussa.

Asiasta kertoo esimerkiksi IBNA.

Lakiesityksen tueksi ei parlamentissa ollut tarvittavaa enemmistöä, kun 81 edustajasta 38 äänesti lain puolesta ja neljä vastaan. 

Laki olisi antanut samaa sukua oleville pareille adoptio-oikeutta lukuun ottamatta samat oikeudet kuin eri sukupuolta oleville aviopareille. Avioliitto on perustuslaissa rajattu vain miehen ja naisen väliseksi.

Naapurimaa Bosnia ja Herzegovinan tapaan Montenegrossa elää useita eri kansallisia ryhmiä, ja näiden välillä on vellonut etnisiä ristiriitoja. Näiden ryhmien etua ajavat poliittiset puolueet puolestaan pyrkivät vahvistamaan omaa kannatusta olemalla arvokonservatiivisten äänestäjien mieleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat olleet laillisia vuodesta 1977 lähtien, jolloin maa oli vielä osa Jugoslaviaa. Syrjintäsuojalait säädettiin vuonna 2010 EU-standardit täyttäväksi. Noin 650 000 asukkaan Montenegro kuuluu Euroopan unionin jäsenehdokkaisiin, ja lainsäädäntöä on monilta osin mukautettu harmoniaan EU:n lainsäädännön kanssa.

ILGA-Europen hlbti-vähemmistöjä koskettavan lainsäädännön tilan Rainbow Index -vertailussa Montenegro on 49 Euroopan maan listalla sijalla 22.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!