• Olli Stålström

Yritän opettaa Gandhin ja Martin Luther Kingin etiikkaa Kalliossa

Tiistaina 12.6.2013 pidimme kevätkauden viimeisen Kallion srk-neuvoston istunnon. Tässä tilaisuudessa minulla oli mahdollisuus esitellä uusin Helmi-lehti ja siinä oleva artikkelini Temppeliaukion kirkossa esitetystä, nuorten itsetuhoisuudesta kertovasta näytelmästä ja sen saamasta tyrmäystuomiosta kirkon konservatiivien taholta. Ehdotin myös että näytelmä Innovaatio otettaisiin Teatteri Kallion ohjelmistoon syksyllä.

Ilmoittauduin myös vapaaehtoiseksi työryhmään, joka suunnittelee Alppilan kirkon olohuone- ja kahvilatoimintaa. Kerroin miten hyviä kokemuksia meillä Helmissä on innostavasta kahvilatoiminnasta syrjään sysättyjen ihmisten aktivoimiseksi toimimaan oman fyysisen ja mielen terveytensä kohottamiseksi. Kerroin perussäännön olevan, ettei juurikaan auta jos vain yksinäisiä, köyhiä, sorrettuja ja halveksittuja ihmisiä pannaan samaan huoneeseen juomaan kahvia. On järjestettävä myös ohjattua keskustelua, mielekästä tekemistä ja voimaannuttavaa toimintaa. Itse kerroin, että olen kirjoittanut itseni pystyyn masennuksesta Helmin kirjoitusryhmässä.

Kallion seurakunnan diakonia-asiakkailla on paljon yhteistä Helmin jäsenten kanssa Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan: monet ovat yksinäisiä, syrjäytettyjä, vailla palkkatyötä, häpeäleiman kohteena olevia ihmisiä, sekä alle kolmekymppisiä että päälle kuusikymppisiä, joilla on sekä fyysisiä sairauksia että mielenterveyden ongelmia. Helmi voisi olla esimerkkinä siinä, miten ihmisiä voi kannustaa auttamaan itse itseään.

Illalla yritin saada konservatiivijäseniä ymmärtämään, miten paljon sattuu kun Raamatusta irrotetaan joitakin kohtia, joita käytetään tuomitsemaan ihmisiä helvetin tuleen. Havainnollistin kertomustani näyttämällä seinällä roikkuvista emerituskirkkoherroista, miten yksi heistä ollessaan uskonnonopettajani Norssissa heitti minut ulos luokasta koska tein kriittisiä huomautuksia helvetin olemassaolosta ja miten jouduin hakauksiin toisen emerituskirkkoherran kanssa kun julkisesti puolustin hänen läsnäollessaan ihonvärinsä ja etnisen taustansa vuoksi syrjään työnnettyjen ihmisten ihmisarvoa.

Kerroin, miten itse Norssissa ollessani kirjoitin koulun lehteen ylistävän artikkelin Martin Luther Kingistä, joka voimaannutti päähänpotkitun ja stigmatisoidun ihmisryhmän.

--
P.S. Olen pyynnöstä poistanut tässä olleen kuvan, jossa näkyy Kallion seurakuntaneuvoston jäseniä.