• Splenetic

Barrikadeille, mars! - Lumedemokratia.

It has been a very informative and educative week for me, and it will continue next week. I just finished reading Katja Boxberg and Taneli Heikka's pamphlet 'Lumedemokratia' and the main thing I can say is that I learned more from them in one week than I learned during the twelve years in elementary school and upper secondary school. Apparently Finlandisierung was (and continues to be) the driving ideology through which history is perceived and taught. I strongly suggest you read the book, and perhaps get to know other books by Barrikadi. That and Terra Cognita are beginning to earn the title of the most worthy publishing house I know (okay, let them share the first place as they serve a different purpose and do a good job in gaining their own ends).

'Lumedemokratia', people. It's not perfect but it's important. Remember that title when you go to the library next time.

5 kommenttia

JPHki

27.4.2009 11:59

Täytyisi lukea tuo senkin vuoksi, että olen perin kyllästynyt loputtomaan suomettumisvatvontaan. Koska olen itse vasemmistolainen, pistää kuitenkin silmään se, mitä Barrikadin sivuilla kerrotaan tekijöiden taustasta: "Katja Boxberg työskentelee Kauppalehdessä ja Taneli Heikka Alma Median Helsingin toimituksessa." Mutta teostahan toki reilusti nimitetään pamfletiksi.

Splenetic

27.4.2009 13:02

No joo, Kauppalehti suosituksena on erään kylteripommin seurauksena kokenut kovan inflaation, Alma Median inflaatiosta puhumattakaan...

Vasemmisto ja SDP:n vasen laita saavat kyllä kirjan toisessa osassa aika kovaa kyytiä, mutta niin saa keskusta ja kokoomuskin jonkin verran. Toisaalta sanoisin, että on tervettä (eli fundisten vastakohta) lukea välillä omaa maailmankatsomusta kritisoivaa ajattelua. Tämä taitaa olla patriotismin ja nationalismin ero: nationalismi on sokea ja näkee vain hyvää ja kaikki paha on pahojen oikeistolaisten propagandaa; patriotismissa isänmaata voi ja saa kritisoida ilman että yhtään vähempää maataan rakastaa.

JPHki

27.4.2009 14:22

Kuten aina, kärkevät mielipiteet saavat helpoiten näkyvyyttä, mutta en tiedä onko se oikeastaan kovin vaarallista. Vastuu on lukijalla/kuulijalla. Mä kuvittelen olevani melko vapaa 70-luvun painolastista, koska silloin olin lapsi vasta, ja koska vanhempani olivat Neuvostoliitto-kriittisiä vasemmistolaisia ja yrittäjiä. Uskon että Suomi on kuitenkin melko lähellä länsieurooppalaista valtavirtaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti. Maantieteelle emme voi mitään, emmekä sille, että historiassamme kaikki ratkaisut eivät miellytä kaikkia, jälkikäteen katsottuna eivät ehkä ketään.

JPHki

27.4.2009 15:44

"Vastuu on lukijalla/kuulijalla."
Siis nykyään! Ilmeisesti noina ankeina aikoina, joista on puhe, tiedotusvälineillä ja kirjailijoilla oli vastuu siitä, että kuulijat/lukijat tulkitsevat "oikein".

"Mä kuvittelen olevani melko vapaa 70-luvun painolastista..."
Luettuani tuon teoksen saatan huomata olevani väärässä, ja tajuan, miten suomettuminen on infiltroinut minutkin, glasnostin, perestroikan ja post-NL ajan nuoren ja aikuisen. Mutta en kuitenkaan jaksaisi uskoa tässäkään yhteydessä salaliittoteoriatyyppisiin ilmiöihin.

Splenetic

28.4.2009 01:18

Kitkeriä Neitsyitä lainatakseni: "Ajatuksillesi saat kuulijan provosoimalla korkeintaan, maailma on huono."

Vastuunsiirto taitaa olla ehkä näkyvin ihmisluonteen piirre; sillehän jotakuinkin kaikki maailmassa perustuu, myös kirjallisuus nykyään. Huomasin itsekin kirjaa lukiessa, että jotkut asenteet ovat itsessäkin kiinni, eikä ole koskaan niitä kyseenalaistanut. Huvittavintahan tässä on tietysti se, että synnyin -85 eli vaikka Berliinin muuri oli edelleen pystyssä ja NL samoin, en tietoisesti koskaan elänyt tätä taistolaisaikaa.

Olen ilmeisesti analysoinut liikaa fundisten puhumisia kun tietty sana hyppii silmille tässäkin virkkeessä: "Uskon että Suomi on kuitenkin melko lähellä länsieurooppalaista valtavirtaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti." Pitäisiköhän tämän kuitenkaan olla uskon asia?

Kerro kun olet kirjan lukenut.