The Other World

Näytetään bloggaukset tammikuulta 2012.

Kun Katainen kävi Vaasassa.

Kyllä, rakas pääministerimme tuli entourage-busseineen käymään täällä periferiassa. Puhui otsakkeella Euroopan tulevaisuus. Kampusporvarit olivat aivan into piukeessa heti pääovella vastassa kaikkia, jotka näyttivät siltä kuin tilaisuuteen olisivat osallistumassa. Minä en jostain syystä saanut samaa huomiota kuin turkiksissaan, koko korulippaassaan ja smokeissaan paikalle saapunut 60+ -kansa.

No, tilaisuus alkoi tietysti myöhässä. Rehtorimme aloitti puheensa ah, niin pysäyttävällä lauseella: "Eurooppa on yliopistolle tärkeä." No älä! Pakollisten Vaasa-buustausten jälkeen saatiin puhujanpönttöön itse Katainen. Oli pakko hymyillä, kun ensitavujen aikana tuli vain väistämättä mieleen eräs taannoinen Uutisvuoto, jossa Kataisen ääni/ulkomuoto -epäsuhtaa selitettiin kivesten puristamisella. :)

Kataisen puhe oli jotakuinkin ennalta-arvattava. Eurossa pysytään ja siihen joitain perusteita. Eurooppa-hypetystä vähän lisää. Suomen buustausta ("To Finns rules are as they're written. They are not a starting point for creative interpretation.").

Sitten kehiin eräs kylteriproffa, jonka esityksen sisältö jäi ehdottomasti kakkoseksi hänen käytökselleen. Fame blindness tai jotain, NIIIIIN läpinäkyvää Kataisen perseen nuoleskelua se oli. "Juu, ei tiedä onko tämä nyt yksimielinen vai enemmistöpäätösmetodi, ei ole kauheasti valtiovarainministeriä julkisuudessa näkynyt siitä puhumassa." Oh, snap! Ja Katainenhan suostui myötäilemään: tärkeimpien juttujen kohdalla pääministeri voimallisesti nyökkäili tai pudisteli päätään. Melkein myötähäpeää piti tuntea, mutta koska tyyppi puheensa alkupuolella julisti yliopistomme kauppatieteelliseksi (juu, ja USA on kristillinen maa...), ei säälitä, siinäs nolaa itsensä. Tai siis nolaisi, ellei kohteena olisi sitä odottava poliitikko.

Kysymysaikaa odotin mielenkiinnolla. Miten kiertäviä vastauksia ja ei-vastauksia saadaan tältä poliitikolta kuulla? Minusta täysin validiin kysymykseen, miten nostattaa EU:n sisällä kansalaisilla patriotismityyppistä me-henkeä, ei tullut vastausta, vaan oman puheen kertausta Euroopan noususta vahvempana tämän kriisin jälkeen. Sitten peruskauraa työurien pidentämisestä joka suunnasta ja opiskelijoiden hienovaraista syyllistämistä (ei sitä nyt toki opiskelijoiden naaman eteen voi sanoa suoraan, hei!); helppo sanoa kun tietää itse pääsevänsä joskus jopa eläkkeelle! Kaikkein typerin oli ehkä ajatus siitä, että kyllä viidessä vuodessa yliopistosta saa tarpeeksi irti. Juu, varmasti, jos tarkoitus (mitä tässä kohtaa "tarpeeksi" -mittariksi veikkaan) on olla tarpeeksi tietoa tehdä työnsä kiltisti yritysten puristuksessa ja ei yhtään enempää, kuten omaa ajattelua (mitä kylteritutkinnot välttävät opettamasta viimeiseen asti: kurssit, aikataulut, kaikki on valmiiksi ajateltu ja pureksittu, ulkoa opettelua ja monivalintatenttejä ettei vaan kukaan jää jälkeen eikä yliopiston valmistumiskäyrä laske).

Markan paluusta kyseltiin ja siitä saatiin jopa suora vastaus. Ikävä kyllä Kataisen kanta siihen on niin selvä, ettei se ollut uutinen eikä mikään.

Ja sitten se "vaihto-opiskelu on kansalaisvelvollisuus" -lausahdus. Juu, onhan se varmaan kaikin puolin hyvä, mutta kuka maksaa? Opintorahasta on vaikea säästää ja työ opiskelujen ohessa on paitsi loppuunpalamista edistävä, myös tässä työtilanteessa tässä kaupungissa helvetin vaikeaa (ellei siis suostu myymään sieluaan, jollain firmoilla sangen moraalisesti arveluttavalle, puhelinmyynnille. Valtioko? Hahhahhaaa! Pappa betalar on näköjään Kataisenkin todellisuuskuva. Juu, älä vain anna todellisuuden tulla väliin.