• kesäpoika

Mies-suomi-mies -sanakirja

Sleepygay kirjoitti blogissaan ja Aboa Sleepyn blogin kommenteissa sivuten sitä, miten johonkin erityisalaan hurahtaneet tapaavat kotona jutella kiinnostuksenkohteistaan, vaikka kumppani ei ymmärtäisikään puheesta mitään. Sellaista meilläkin kotona välillä on, mä kertoilen rakkaalle harrastamisistani, vaikkei se oikeastaan tiedä mistä ja keistä mä puhun ja se kuuntelee yleensä ihan kiltisti. Raja kuuntelulle tulee vastaan siinä, jos meillä on yhteisiä vieraita ja kaikki muut uppoutuu löpinöihinsä, ja rakas ei ymmärrä.

Kommentti "olkaa hiljaa" on ensimmäinen, mikä mulle tuli mieleen siitä, mitä rakas sanoisi. Että sitä ei kiinnosta meidän typerät jutut.

Mua yleensä naurattaa miesten ja naisten kommunikaatioeroista tehdyt vitsit, koska ne on niin osuvia meidänkin parisuhteen arjen kuvauksessa. Rakas osaa kyllä keskustella monista aiheista, kun sattuu sille tuulelle, osaa pitkään ja syvästikin, mutta omista tunteista kertominen on tyypillisen miehen asteella.. ei siis erityisen kehittynyt. Niinpä mun arkeen kuuluu sen puheiden kääntäminen tunnereaktioista tunnekielelle, ja sen jälkeen yhteiselo ja kommunikointi sujuu taas paljon mukavammin.

"Teidän jutut on ihan idiootteja" tarkoittaa samaa, kuin jos mä sanoisin, että puhutaan jotain muuta, mulle tulee ulkopuolinen olo. "Sä oot ihan idiootti nyt" tarkoittaa, että olen loukannut rakasta jotenkin, "se sun kaveri on ihan idiootti" tarkoittaa, että rakas on mustasukkainen.

Toisinaan sitä toivoisi, että voisi itsekin heittäytyä käyttäytymään samoin ja tuulettaa omat tuntonsa muiden syyksi niitä selittelemättä, mutta eihän se käytännössä oikein toimi. Tai se toimisi niin kauan , kun kyse on suhteen ulkopuolisista ihmisistä ja asioista, mutta oman suhteen sisäisen kommunikoinnin kaatuminen tai säilyminen tuntuu usein olevan täysin mun mies-suomi-mies -sanakirjani varassa, kun rakas ei ihan oikeasti osaa. Niin raivostuttavaa kun se jossain tilanteissa voikin olla, niin niitä kömpelöitä mies-ominaisuuksia mä kuitenkin rakastan.

Kun rakas myöhemmin lukee tän kirjoituksen, tämä on sen mielestä varmasti ihan idiootti bloggaus. Paitsi että rakas ei osaa puhua kaikista tunteista, se ei tahdo, että mäkään puhun niistä. Mä en koskaan suomennakaan sen mielen heilahduksia sen itsensä kuullen vaan hiljaa mielessäni ja toimin sitten sopuisasti suomennokseni, enkä rakkaan sanoman mukaan. Sillä tavalla oon havainnut arkemme parhaiten toimivaksi, pitipä rakas sen ääneen sanomisesta tai ei.

Mutta ei rakas ole idiootti. Se on toisinaan joissain asioissa vähän kömpelö, mutta ihan hyvää tarkoittava ihminen.

Kertokaa, että teillä muillakin on samoin.

4 kommenttia

sleepygay

13.9.2007 23:56

Kaikillahan se menee juuri noin. Ainakin luulisin? En kai ole epänormaali? Kukaan normaali ihminen ei halua olla epänormaali. Vai haluaako?

coco

14.9.2007 02:58

Me ollaan kaikki erilaisia mika on hyva asia. En samanlaisen clone kanssa voisi asua sama kuin asuisin yksin.

audinkopoika

19.9.2007 16:23

Vastakohdatkin joskus kiehtovat toisia, en tiedä mikä siin sen vetovoiman tekee.

Rokkihomo

21.9.2007 11:10

On samoin.

"Idiootti" -sanomisia en kyllä oikein sulata. Vaikka kyllähän me ihan yhteistuumin kotona laitetaan porukkaa välillä halki poikki ja pinoon...