• oscari

Vanhat valokuvat

Noin vuodelta 1900
Noin vuodelta 1900

Noin kaksikymmentä vuotta sitten amerikkalaiset Hugh Nini ja Neal Treadwell menivät Dallasissa sijaitsevaan paikalliseen antiikkiliikkeeseen, jossa he olivat käyneet monesti aiemminkin. Selaillessaan Treadwell löysi laatikon täynnä vanhoja valokuvia ja törmäsi vuodelta 1927 peräisin olevaan tilannekuvaan kahdesta romanttisesti toisiiaan syleilevästä miehestä. Heidän löytönsä oli yllätys sekä itse valokuvan vuoksi että siksi, että se oli 73 vuoden jälkeen päätynyt heidän käsiinsä Dallasissa, Teksasissa. Pariskunta luuli, etteivät he enää koskaan löytäisi toista yhtä vanhaa valokuvaa.

Kuherruskuukausi, ilman päivämäärää.
Kuherruskuukausi, ilman päivämäärää.

Löytönsä jälkeen he eivät odottaneet löytävänsä enää lisää. Totuus on kuitenkin se, että he ovat löytäneet kirpputoreilta, jäämistömyynneistä ja nettimarkkinoilta valokuvia, joilla on samat aiheet aina vuodesta 1850 vuoteen 1950 (daguerrotyyppejä, lasinegatiiveja, kabinettikortteja, valokuvakopioita ja valokuvakoppien tilannekuvia), jotka kaikki on otettu aikana, jolloin tällaiset suhteet olivat laittomia. Nykyään Hugh Ninin ja Neal Treadwellin Texasissa sijaitsevassa kokoelmassa on yli 4 000 vanhaa valokuvaa 36 eri maasta.

Lukuun ottamatta muutamaa valokuvakopista otettua (koneella luotua) tilannekuvaa ja varhaista selfietä pariskunnasta peilin edessä, kuvien tekijöitä ei myöskään tunneta. Valtaosa kokoelman valokuvista on nimettömiä ja päiväämättömiä, ja ne on otettu ennen kuin kotikameroita oli saatavilla, joten on ymmärrettävää, että pariskunnat käyttivät valokuvaajia, joihin he saattoivat luottaa. Vain harvat 1800-luvun valokuvaajat ottivat muotokuvia homoseksuaalisista pareista, jkuvaajista New Yorkin Alice Austen on tunnetuin. Tämä kokoelma osoittaa, että oli monia muitakin, joita ei ole kuvattu, ja avaa samalla monia kysymyksiä siitä, mitä tiedämme ja mitä emme tiedä menneisyydestä.