• oscari

Todella ikuisuuskysymys !

Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.
Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.

smo käsittelee blogikirjoituksessa mielenkiintoisesta asiaa eli: ikuisuusaihe: sukupuolen moninaisuus.
Kreikkalainen filosofi Platon (Πλάτων); 427–347 eaa. käsittelee myös teoksessaan Pidot (Συμπόσιον) sukupuolten mininaisuutta:

Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.
Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.

"Mutta ensin teidän on opittava tuntemaan ihmisruumiin rakenne, ja mitä sille on aikojen kuluessa tapahtunut. Olemme nimittäin ennen olleet aivan erinäköisiä kuin nykyisin. Nyt on ihmisiä kahta sukupuolta, miehiä ja naisia, ennen oli kolmea. Kolmannessa sukupuolessa oli puolet miestä, puolet naista, eikä siitä ole enää jäljellä kuin nimi. Ennenaikaan oli androgyyni, miesnainen, todella olemassa yhtenä sukupuolena, jossa oli miestä ja naista kumpaakin yhtä paljon sekä ruma sana. – Sitten olivat kaikki ihmiset vartaloltaan pyöreitä kuin pallot, selkä ja kyljet olivat yhtä lailla kuperat. Käsiä heillä oli neljä ja jalkoja saman verran. Pyöreässä niskassa oli kahdet vastakkaiset, aivan samannäköiset kasvot ja niillä yhteinen päälaki.
Näiden sukupuolten lukumäärä ja ulkonäkö johtuivat siitä, että mies oli alkujaan syntyisin auringosta, nainen maasta ja niiden välimuoto kuusta, jolla silläkin on osansa molemmissa."
Platon, Pidot 189 – 190, suomennos Marianna Tyni, Platonin teokset osa III, s, 102, Otava 1999.

Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.
Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.

Yleensäkin kannattaisi ottaa Pidot lukulistalle.