• Olli Stålström

Opintopiirit

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Meillä oli useita eri opintopiirejä alkuvuosien Setassa. Ensimmäinen oli aivan homouden ja lesbouden peruskurssi australialaisen sosiologin Dennis Altmanin kirjasta Homosexual Oppression and Liberation. Ritva Kurki alkoi vetää kristillistä piiriä, josta sittemmin kehittyi Malkus. Kouluopetuksesta kiinnostuneet perustivat opintopiirin, jossa pohdittiin koulukirjojen ongelmia suhteessa homouteen. Siitä kehittyi myöhemmin OHO (Opiskelijahomot), jota pitkään veti Eino Huotari. OHO:sta kehittyi sittemmin Opiskelijavinokkaat (OVI).

Lesboilla oli feministinen opintopiiri, joka kuitenkin toimi pääasiassa Unionin yhteydessä. Tämä opintopiiri sai vaikutteita Simon de Beauvoirin filosofiasta sekä feministisistä liikkeistä, esim. Rödkäringar.

Olihan meillä myös marxilainen opintopiiri, jota veti SKP:n jäsen Markku Muraja. Siinä käsiteltiin seksuaalista tasavertaisuutta marxilais-leniniläisen filosofian käsikirjan pohjalta. Siitä kehittyi lyhytaikainen liike Vasenhomo.

Kuvassa Setan opintopiiriä Merimiehenkadun kerhohuoneistossa vuonna 1976. Kuten näkyy, tässä vaiheessa naiset ovat jo mukana täysillä toiminnan pyörittämisessä - myös johtotehtävissä ja linjanvetäjinä. Tässä kuvassa keskellä oleva Hilkka Rauta, kollegani silloisesta leipätyöstäni, toimi hallituksen sihteerinä vuonna 1976 ja toi Suomeen ranskalais-ruotsalaista feminismiä (Simone de Beauvoir ja Rödkäringar).

Vaikka Setan perustamiskokouksessa 29.5.1974 oli läsnä vain miehiä, naisia oli runsaasti mukana liikkeen taustavoimina, ystävinä, kannustajina ja neuvonantajina. Oman näkemykseni mukaan kyseessä ei ollut varsinaisesti naisten syrjintä tai ulossulkeminen. Vuonna 1974 oli vain monin kerroin helpompaa saada mukaan viralliseen järjestötoimintaan tottuneita miehiä. Monet naiset vierastivat virallista päätöksentekokoneistoa asiakirjanippuineen - mutta niin vierasivat monet miesaktivistitkin.

Valkoista seinää vasten istuvat Kaija Kangasniemi (silmälasit), sittemmin Weilin + Göösin kustannustoimittaja sekä Pirjo-Liisa Karhumaa, free-lancetoimittaja.

Kuten näkyy, tähän aikaan sai vielä tupakoida jopa kaupungin kerhokeskuksen tiloissa sisällä.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisi kertoa yhdestä taustaryhmästä, jonka tänä päivänä jo uskaltaa julkistaa. Setan alkuvuosina sen varapuheenjohtaja ja sihteeri työskentelivät leipätyönään Nokia Elektroniikan aluevientipäällikkönä (Olli Stålström) ja osastosihteerinä (Hilkka Rauta, joka näkyy kuvassa juuri eriväristen seinien leikkauspisteessä).

Tämä tuo vaihtelua uskonnollisen äärioikeiston salajuoniteorioihin, jonka mukaan Setan taustalla oli Saatana ja taistolaiset. Näihin on vielä lisättävä Nokia Elektroniikka :)

Ilse Manner ja Anssi Pirttijärvi ovat tehneet opinnäytetyöt naisten ja miesten suhteista Setan alkuvaiheessa. Ne julkaistaan FinnQueerissa vuoden 2011 aikana.

--
Kuva: Olli Stålström