• Olli Stålström

Ammatillista integraatiota - Sexpo, Mielenterveysseura, Helsingin yliopisto

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Yhdessä 1970-luvun mielenosoituksessa Sexpon edustaja Tuisku Ilmonen puhuu ja Setan pitkäaikainen taloudenhoitaja Olavi Kaljunen pitää pystyssä tasavertaisuuskylttiä. Seta sai ammatillista tukea alkuvuosina Sexpolta ja Suomen Mielenterveysseuralta. Erityisesti Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Irja Rantanen tuki aktiivisesti Setan tavoitetta saada homouden luokittelu sairaudeksi poistettua. Monet yksittäiset mielenterveysalan ammatti-ihmiset antoivat tukea Setan tavoitteille sairausleiman ja sensuurilain poistamisesta, mm. psykiatrit Pekka Salmimies, Claes Andersson ja Kivi Lydecken. On mielenkiintoista, että kirjailijaprofessori Christer Kihlman oli yksi ensimmäisiä, jotka kritikoivat homouden sairausleimaa. Tarja Halonen oli yksi Sexpon perustajäsenistä.

Jo ennen toista maailmansotaa muutamat filosofit ja kirjailijat esittivät kritiikkiä homouden sairaudeksi leimaamista kohtaan, esim. Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre ja André Gide.

--
Sexpon Tuisku Ilmonen ja Setan Olavi Kaljunen Setan 6-vuotismielenosoituksessa.

Kuva: Olli Stålström