Helsinki Pride 2025 -kulkueessa ei nähdä puolueblokkeja, eikä tapahtuman järjestäjä toivo mukaan puoluetunnusten ja -banderollien näkymistä. Poliittisia puolueita ei oteta myöskään yhteistyökumppaneiksi, eikä näillä ole paikkaa esimerkiksi puistojuhlassa.
Monina vuosina puolueet ovat järjestäytyneet Pride-kulkueeseen omiksi blokeikseen ja pitäneet esillä puolueensa tunnuksia. Nyt puolueiden näkyvyyttä kulkueessa ja puistojuhlissa suitsitaan. Vuoden 2025 pride-tapahtuman teema on "Ylpeyttä ilman rajoja – Pride without Borders".
Helsinki Pride -yhteisön hallitus on ilmoittanut linjauksesta, että eduskuntapuolueet voivat halutessaan osallistua vuoden 2025 Helsinki Pride -kulkueeseen yhteisellä kävelyblokilla. Kävelyblokki on nimeltään "Politicians with Pride/Poliitikot sateenkaarioikeuksien puolesta".
Helsinki Pride -yhteisön tavoitteena on, että Suomeen saataisiin tulevaisuudessa kokonaisvaltainen sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, joka löytyy jo monesta muusta pohjoismaasta.
- Sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman tavoitteena on määritellä konkreettiset toimenpiteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi eri elämänalueilla. Toimintaohjelman tulee sisältää sekä lainsäädännöllisiä että politiikkatason toimia, todetaan Helsinki Priden asiaa koskevassa tiedotteessa.
Kulkueblokkiin osallistuvilta eduskuntapuolueilta edellytetään sitoutumista sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman edistämiseen.
- Kävelyblokkiin voi osallistua eduskuntapuolueena, eli alajärjestöt (esim. paikallisjärjestöt, nais- nuoriso- ja opiskelijajärjestöt) voivat tulla mukaan oman puolueensa kautta. Osallistuvat puolueet eivät saa tuoda isoja puoluetunnuksia tai banderolleja, sillä tarkoituksena on korostaa puolueiden yhteistyötä ja sitoutumista sateenkaarioikeuksien edistämiseen.
Ratkaisun nostaa esiin myös Iltalehti, joka kirjoittaa Suomen kommunistisen puoleen (SKP) Punainen sateenkaari -työryhmän julkaisemasta Helsinki Priden järjestäjän uutta toimintamallia kritisoivasta Facebook-päivityksessä, jossa todetaan järkytys linjauksesta, sekä erityisesti ulkoparlamentaaristen ryhmien syrjinnästä.
– Me emme nyt tarjoa poliittisille toimijoille näkyvyyttä emmekä tarjoa heille omaa paikkaa esimerkiksi puistojuhlassa, Helsinki Priden toiminnanjohtaja Annu Kemppainen perustelee Iltalehdelle.
Kemppainen toteaa Iltalehdelle hallituksen tekevän joka vuosi linjaukset koskien puolueiden läsnäoloa. Hänen mukaansa tätä mallia on testattu sekä havaittu toimivaksi muuallakin maailmassa. Mallin toimivuudesta toivotaan jälkikäteen palautetta.
Vuonna 2023 Helsinki Pride torjui yhteistyön kokoomuksen ja keskustan kanssa. Taustalla oli translain eduskuntakäsittely, jossa osa oppositiossa olleen kokoomuksen kansanedustajista äänesti translakiuudistusta vastaan ja hallituspuolue keskustan edustajista suurin osa asettui vastustamaan lakimuutosta. Torjumista kritisoitiin mm. sillä, että lainsäädäntömuutoksen vastustaminen ei välttämättä liittynyt kielteiseen suhtautumiseen transsukupuolisuuteen tai transsukupuolisten asemaan, vaan ongelmiin lakiesityksen sisällössä ja huoleen lainsäädäntökokonaisuuden eheydestä.
Puolueita ei sinänsä suljeta pois pride-tapahtumasta.
- Kaikki sateenkaariyhteisöön kuuluvat ihmiset ja sateenkaarioikeuksien puolustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan tapahtumiimme, marssimaan Helsinki Pride -kulkueeseen ja järjestämään omia tapahtumia, järjestäjä toteaa.
Helsinki Pride -viikko (23.–29.6.2025) huipentuu lauantaina 28.6. Senaatintorilta lähtevään Helsinki Pride -kulkueeseen, joka kulkee Helsingin keskustan halki Kaivopuistoon.