Kuten mainitsin, olin Roomassa lomailemassa, viime viikon keskiviikosta viime tiistaihin. Pari kolme ensimmäistä päivää meni pelkästään ihmetellessä että onko sitä Roomaa edes olemassa, itsenäisenä kaupunkina...kun keskusta oli täynnä turisteja ja turistipaikkoja ja sitten kun astui turistialueen ulkopuolelle niin siellä ei ollut oikein mitään...että kyseessä oli aavekaupunki josta ihmiset olivat karanneet lähiöihin mutta kukaan ei huomannut autioitumista kun kaikkialla oli niin paljon ihmisiä.
No, aikanaan sitten löysin todelliseen metropoliin viittaavia merkkejä kuten Chinatownin (tai ainakin muutaman korttelin jossa oli lähes pelkästään itämaisen näköisiä ihmisiä) ja homobaarit. Niin, minä käyn ihan mielelläni ulkomailla homopaikoissa koska niitä ei yleensä ole tehty turisteille, homobaarit ovat paikkoja joissa käyvät normaalit ihmiset (huomaan kyllä tuon ilmaisun ironian). Rooman homopaikat olivat kyllä aika vähäisiä ja piilossa ja lähes järjestään aikamoisia lihatiskejä...mutta miehet olivat komeita :)
Koska turismi on täysipäiväistä työtä (siis ainakin minulle) niin tulihan niitä nähtävyyksiä kierrettyä, museoita ja kirkkoja yms ja ihan yleisestikin kaduilla harhailtua.
En kuitenkaan ikinä päässyt Pietarinkirkkoon, kun se jono oli niin kauhea. Ei kuitenkaan niin kauhea kuin se visio helvetistä joka oli jono Vatikaanin museoon...kartasta arvioin jonon pituudeksi sellaiset 700 metriä, mikä tarkoittaa tuollaista 3000-5000 ihmistä...ja jono ei liikkunut mitenkään nopeasti. No, kävin sentään astumassa Vatikaanin maaperällä (tai katukivetyksellä).
Kaikkein ärsyttävintä tuossa Vatikaanissa on tietty se, että [snobi] suurelle osalle kävijöistä se on vain paikka missä pitää käydä, pitää käydä sanomassa Sikstus-kappelissa "ooh" Michelangelon freskoille ilman että oikeasti välittää niistä...[/snobi]. Voin kuitenkin todeta että ainoat muut nähtävyydet joissa ihmismassat kävivät ärsyttäviksi olivat Pantheon ja nykytaiteen museo (jälkimmäisessä oli useampi koululaisryhmä yhtä aikaa...)
Ihan ilman Pietarinkirkkoakin laskeskelin kartasta että kävin tutkimassa 18 kirkkoa (kirkkoarkkitehtuuri on jees), ja olen saattanut unohtaa pari tuosta luvusta...tosin valitettavan moni oli myös kiinni kun ohi kävelin, tai niissä oli parastaikaa messu...ja yhdessä oli juuri alkamassa häät tai jotain. Ja pari kirkkoa joista en keksinyt miten sinne pääsee sisään...(ehkä on ihan hyvä että turisteilen itsekseni, joku muu olisi ehkä ehtinyt hajota moiseen...)
Todettakoon muuten että Santa Maria in Trastevere on upea rakennus. Suosittelen.
Colosseumillekaan en ikinä ehtinyt sisälle, pari kertaa ohi kävelin, ja muutenkin antiikin rakennukset jäivät tällä käynnillä vähän sivuun...ehkä sitten ensi kerralla (tosin jos Roomaan uudestaan menen, se tapahtuu ehdottoman ei-turistikautena...)
Todettakoon että italialainen mainstream-musiikki on kaameaa. Levykaupoissa kuuntelin useampaa levyä, ja ne olivat järjestään sellaisia epämääräisen imeliä pianoballadeja kaikki...no, tarttui mukaan toki pari kolme levyä (yksi joka oli kuuntelussa "ihan jees", yksi joka oli halpa ja jonka tekijän kaikissa levyissä oli hienot kansikuvat, ja yksi alakulttuurisempi kokoelma punkkeja, hiphoppia yms).
Leffoja tuli ostettua enemmän. Olihan siellä niitä Visconteja ja de Sicoja mutta itse keskityin enemmän trash-puoleen, gialloihin, kauhuun ja peplumeihin. Ja muutama ei-italialainenkin leffa tarttui matkaan kun siellä oli kiinnostava halpissarja jossa oli mm. Buchse der Pandora, Waxworks ja muita vanhoja vaikeasti löytyviä klassikoita...
Ruoka oli pääsääntöisesti hyvää, muttei mitenkään ihmeellistä. Entisestään pitää pohtia kysymystä onko oikeasti hyvää italialaista ruokaa olemassa, ja onko sitä mahdollista saada ilman että on kokille sukua.
3 kommenttia
Splenetic
17.5.2007 16:44
Oi, Rooma! Minäkin olin viikon Roomassa muutama vuosi sitten lukion latinan-ryhmäni kanssa. Aivan mahtava viikko!
Meillä oli etukäteen suunniteltu ohjelma, johon kuului sitten Vatikaani. Se jono museoon tosiaan oli piiiiiitkä. Taisimme jonottaa jotakuinkin puolitoista tuntia, että pääsimme edes Vatikaanin muurien sisäpuolelle ja siitä sitten museoon. Mutta oli se sen arvoista. Minua ihan oikeasti kyllä kiinnosti muukin kuin se Michelangelon fresko. Oli huvittavaa katsella, kun lähes jokainen muu turisti ympärilläni oli päättänyt kielloista huolimatta ottaa kuvan siitä freskosta (miksi? onhan siitä parempiakin kuvia netti ja postikortit pullollaan?) ja yrittivät jostain vyötärönsä tasolta saada edes osaa freskosta osumaan kameran etsimeen, edes vahingossa.
Pietarinkirkossakin kävimme. Sinne ei ollut kauheasti jonoa. Massiivinen paikka, vielä massivisemman tuntuinen sisältä. Ja sama "maan matonen" tuntemus jatkui Pietarin patsaan kohdalla. Se on todennäköisesti -kirkon ohella- rakennettu mahdollisimman isoksi, että se vahvistaisi sitä ihmisyyden ja jumaluuden välistä, jatkuvasti kasvavaa kuilua.
Suosittelen myös lämpimästi reissua Colosseumiin. Siihenkin tosin oli julmettu jono, mutta ryhmämme sai ohittaa jonon (latinan opettajamme oli ilmeisesti jonkin sortin VIP-passi, kun se on käynyt siellä jo niin monta kertaa). Jo muinaisilla roomalaisilla oli pienuuskompleksi, jota sitten kompensoitiin valtavilla rakennuksilla. Älä sitten unohda Fontana di Treviä, jos sen skippasit. Ostiakin oli jotain aivan käsittämätöntä; siellä oli hääpari otattamassa hääkuvaansa erään temppelin raunioiden edessä olevalla nurmikolla, kun söimme lounasta vieressä olevan amfiteatterin rappusilla.
Ja mitä tulee italialaiseen ruokaan... kaksi sanaa: "lasagne" ja "gelato". Suosittelen läpimästi gelatopuotia, joka on siinä Pantheonin sisäänkäynnistä katsottuna oikean puoleisen kujan varrella oikealla.
Roope2
17.5.2007 17:13
Rooma on lempikaupunkini.
millikan
18.5.2007 15:18
Fontana di Trevi toki tuli nähtyä, samoin kuin muutama muukin suihkulähde...se Parthenonin vieressä oleva Vittorio Emanuelin (tjsp) muistomerkki oli erittäin tarkka määritelmä sanalle "pompöösi" ja muutenkin niitä mahtavia rakennuksia riitti (ja kirkoissa kiertelystä tuli niska kipeäksi kun tähysteli niitä katonrajassa olevia freskoja yms).
Gelatot olivat hyviä, lasagnea en tullut syöneeksi.
Rooma tosiaan päätyi viehättämään kovasti, vaikka aluksi siellä tulikin niin epätodellinen ja irrallinen olo.