Eduskuntavaalit 2019

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023.

Ennakkoäänestys käynnistyy 3.4., joka jatkuu kotimaassa 9.4. asti ja ulkomailla 6.4. asti.

Virallinen tietopaketti Suomessa järjestettävistä vaaleista on osoitteessa vaalit.fi. Monet viestimet toteuttavat vaalien alla valtakunnallisia ja alueellisia vaalikoneita, joissa lukijat voivat verrata omia näkemyksiään ehdokkaiden näkemyksiin ja käyttää niiden antamaa tulosta tukena valinnassaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa edistävät järjestöt - etupäässä Seta ry ja Sateenkaariperheet ry - ovat nostaneet kärkeen kevään eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa seuraavat hlbti-vähemmistöjä erityisesti koskettavat kysymykset: sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman laatiminen, translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen ja kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto.

Seta myös kutsuu ehdokkaita sitoutumaan sateenkaarikansanedustajaksi ja samalla edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kampanjoissaan ja valittuina kansanedustajina lainsäädäntötyössä.

Lisäksi seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävien ns. eheytyshoitojen kieltäminen osana vaihtoehto- tai uskomushoitoja suitsivaa lainsäädäntöä on ollut esillä. Myös perhevapaauudistuksen vaikutukset sateenkaariperheisiin voivat nousta keskusteluaiheeksi. Viime vuosina on myös keskusteltu hlbti-vähemmistöihin kuuluvien vanhusten, sairasten ja muiden laitoshoidon piiriin joutuneiden mahdollisuudesta elää avoimesti itsenään.