Suomi sai uuden hallituksen
Tasavallan presidentti on nimittänyt Suomeen uuden hallituksen. Viiden puolueen hallituksen ovat muodostaneet SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Suomi sai samalla ensimmäisen avoimesti homon ulkoministerin.
Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023.
Ennakkoäänestys käynnistyy 3.4., joka jatkuu kotimaassa 9.4. asti ja ulkomailla 6.4. asti.
Virallinen tietopaketti Suomessa järjestettävistä vaaleista on osoitteessa vaalit.fi. Monet viestimet toteuttavat vaalien alla valtakunnallisia ja alueellisia vaalikoneita, joissa lukijat voivat verrata omia näkemyksiään ehdokkaiden näkemyksiin ja käyttää niiden antamaa tulosta tukena valinnassaan.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa edistävät järjestöt - etupäässä Seta ry ja Sateenkaariperheet ry - ovat nostaneet kärkeen kevään eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa seuraavat hlbti-vähemmistöjä erityisesti koskettavat kysymykset: sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman laatiminen, translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen ja kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto.
Seta myös kutsuu ehdokkaita sitoutumaan sateenkaarikansanedustajaksi ja samalla edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kampanjoissaan ja valittuina kansanedustajina lainsäädäntötyössä.
Lisäksi seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävien ns. eheytyshoitojen kieltäminen osana vaihtoehto- tai uskomushoitoja suitsivaa lainsäädäntöä on ollut esillä. Myös perhevapaauudistuksen vaikutukset sateenkaariperheisiin voivat nousta keskusteluaiheeksi. Viime vuosina on myös keskusteltu hlbti-vähemmistöihin kuuluvien vanhusten, sairasten ja muiden laitoshoidon piiriin joutuneiden mahdollisuudesta elää avoimesti itsenään.
Tasavallan presidentti on nimittänyt Suomeen uuden hallituksen. Viiden puolueen hallituksen ovat muodostaneet SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Suomi sai samalla ensimmäisen avoimesti homon ulkoministerin.
Iltalehden haltuunsa saaman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan translaki on uudistumassa. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on poistumassa juridisen sukupuolen vahvistamisesta ja intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta vahvistetaan.
Seta kertoo perjantaina julkaistussa tiedotteessa olevansa hyvin huolissaan translain kokonaisuudistuksen tilanteesta hallitusohjelmaneuvotteluissa. Keskusta ei kannata juridisen sukupuolen vahvistamisen perusteeksi henkilön omaa ilmoitusta.
Translaki on yksi hallitusneuvottelujen kiistakysymyksistä, kertoo Helsingin Sanomat. Keskusta sallisi juridisen sukupuolen vahvistamisen vasta täysi-ikäisille eikä kelpuuttaisi perustaksi omaa ilmoitusta. Steriliteettivaatimuksen poiston se hyväksyy.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen haluaisi nostaa transsukupuolisten lääketieteellisten hoitojen ikärajan 30 ikävuoteen. Asiasta kertoi KD-lehti huhtikuun lopulla.
Puolueet ovat maanantaina ja tiistaina vastanneet hallitustunnustelija Antti Rinteen (sdp) esittämiin kysymyksiin mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Uudistuksen tarpeen esiin nostavat Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.
Eduskuntavaalien voittaja on SDP. Merkittäviä voittajia ovat myös Vihreät sekä Vasemmistoliitto. Myös Perussuomalaiset ja Kokoomus kasvattivat paikkamääräänsä. Keskustan puolestaan voi katsoa romahtaneen.
Seta vaatii sateenkaarilasten ja -nuorten pahoinvointiin puuttumista ja oikeuksien edistämistä seuraavalta eduskunnalta ja hallitukselta. Perjantaina julkaistussa kannanotossaan Seta muistuttaa itsemääräämisoikeuden kuuluvan myös lapsille.
Seta kertoo tiedotteessaan, että viidessadas kansanedustajaehdokas sitoutui keskiviikkona aktiivisesti edistämään hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta. Seta vaatii esimerkiksi kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon käyttöönottoa Suomessa.
Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan kahta eduskuntaan ehdolla olevaa kohtaan. Suomen kansa ensin -puoluetta edustavat ehdokkaat kampanjoivat Helsingin Narinkkatorilla, ja poliisi epäilee esillä olleiden vaalimainosten täyttävän rikoksen tunnusmerkistön.
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho olisi valmis poistamaan steriliteettivaatimuksen ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle translainsäädännöstä. Puolueella ei asiaan ole yhteistä linjaa, vaan asia nähdään omantunnonkysymyksenä.
Torstai-iltana Ylen vaalitentissä oli perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Hän kritisoi peruskoululaisten päitä mielestään sekoittavaa "sukupuoliöyhötystä".
Vihreiden mukaan seuraavan hallituksen on oltava "feministinen". Uutena puolueena eduskuntaan pyrkii myös Feministinen puolue.
Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston jäsen Sakari Smeds sanoi Ylen tiistaiaamun vaalitentissä, että "tähän maahan ja maailmaan synnytään tytöiksi ja pojiksi", ja jatkoi sen olevan "biologinen tosiasia". Illalla puheenjohtaja Sari Essayah toisti asian.
Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden aihepiiriin keskittyvä Sexpo järjestää seksuaalipoliittisen vaalipaneelin 20. maaliskuuta Helsingin kaupunginmuseossa.
Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Mediat ovat availemassa vaalikoneitaan ja käynnistämässä vaaliuutisointiaan.
Sinisten taustalla vaikuttava ulkoministeri Timo Soini on jättämässä eduskunnan. Hän ei lähde ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Vuosina 2013-2014 Timo Soini kävi ”plokissaan” kovan taistelun tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.
Seitsemännelle kansaneduskuntakaudelleen Riihimäeltä pyrkivä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, 59, kritisoi Hämeen Sanomien haastattelussa sukupuolen moninaisuuden hyväksyntää.
Huhtikuussa 2019 Suomessa järjestetään eduskuntavaalit. Sekä Seta ry että Sateenkaariperheet ry perinteisesti asettavat tavoitteensa siitä, mitkä hlbti-vähemmistöjä koskettavat asiat olisi vietävä maaliin.
Vihreiden Pekka Haavisto on Lännen Median kyselyn mukaan selvästi suosituin seuraavaksi pääministeriksi. Lehtitalon Taloustutkimukselta tilaamassa kyselyssä selvitettiin puolueiden puheenjohtajien suosituimmuutta hallituksen vetäjäksi.
Vihreiden kansanedustajana 11 vuotta toiminut Oras Tynkkynen aikoo asettua kevään 2019 eduskuntavaaleissa ehdolle. Ensimmäisenä avoimesti homona Suomessa eduskuntaan vuonna 2004 varasijalta noussut Tynkkynen kertoo asiasta Facebookissa.
Vihreiden puheenjohtajaksi lauantaina valittu kansanedustaja Pekka Haavisto totesi maanantaina radion Ykkösaamussa, että seuraavan hallituksen on vietävä läpi translakiuudistus.
SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattavat varauksettomasti kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon laillistamista Suomessa, kertoo sanomalehti Karjalainen.
Translain uudistus tulevalla vaalikaudella saa kannatuksen neljän kannatusmittauksissa suurimman puolueen puheenjohtajalta. Yle haastatteli puoluejohtajia puolueiden kesäkokouksissa.