Hallitusohjelma: Juridisen sukupuolen vahvistamisen lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistumassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Viiden puolueen hallitusohjelma on hallitusneuvotteluja vetäneen Antti Rinteen (sdp) mukaan valmistunut. SDP:n lisäksi Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n sopima ohjelma on tarkoitus julkaista maanantaina 3.6. kello 10.30. 

Iltalehden haltuunsa saaman ja julkaiseman 160-sivuisen hallitusohjelmaluonnoksen mukaan esimerkiksi translain uudistuksesta on sovittu.

Juridisen sukupuolen vahvistaminen ja lääketieteelliset hoidot eriytetään toisistaan. Ohjelmaluonnoksen mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistetaan juridisen sukupuolen vahvistamisesta, ja tulevaisuudessa juridisen sukupuolen voi muuttaa esittämällä perustellun selvityksen siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika.

Mahdollisuus vahvistaa juridinen sukupuoli on tulossa kuitenkin vain täysi-ikäisille.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kuntoonlaittamiseen viittaavassa kohdassa todetaan, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja heidän perheitään tuetaan yksilöllisin ja oikea-aikaisin palveluin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta ollaan ohjelmaluonnoksen mukaan luopumassa.

Intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta ollaan ohjelmaluonnoksen mukaan vahvistamassa, ja pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta ollaan luopumassa.

Hallitusohjelmaluonnoksessa on kirjaus äitiys- ja isyyslakien yhdistämisestä vanhemmuuslaiksi.

Laajemmasta hlbti-aihepiiriin liittyvästä toimintasuunnitelmasta ei ole kirjausta.

2 kommenttia

Helsingin Sanomien Nyt-liite käsittelee hallitusohjelman translakiuudistusta otsikolla "Trans- ja seksuaalijärjestöt ovat riemuissaan hallituksen uusista linjauksista, mutta seuraavaksi he haluavat mukaan myös lapset" ( https://www.hs.fi/nyt/art-2000006133373.html ). Jutussa haastatellaan Amnestyn Suomen osaston suku­puoleen ja seksuaa­lisuuteen perustuvan syrjinnän asian­tuntijaa Pia Puu Oksasta sekä Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamoa.