Vaalikoneita avataan - Sanoman vaalikoneen kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitoista ihmetyttää

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Mediat ovat availemassa vaalikoneitaan ja käynnistämässä vaaliuutisointiaan.

Valtakunnallisista vaalikoneista on avattu Sanoma-konsernin vaalikone. Yle avaa oman vaalikoneensa 14.3., Iltalehti 15.3. ja myös MTV:n vaalikone on tulossa. Alueellisista medioista mediatalo Keskisuomalainen on avannut vaalikoneensa ja Oulussa toimiva Kaleva on avaamassa 14.3. omansa. Joillain muillakin alueellisilla ja paikallisilla tiedotusvälineillä on oman toimialueen ehdokkaisiin keskittyviä vaalikoneita.

Duunitorin työelämään keskittyvässä vaalikoneessa on mukana kysymys sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Vuotta 2042 visioivassa Maalikone.fi -palvelussa on myös esillä työelämän tasa-arvoisuuteen. Tulossa on myös esimerkiksi nuorten vaalikone.

Seta kerää sateenkaarikansanedustajia

Setan vastine vaalikoneelle on verkkosivu, jossa ehdokkaat voivat ilmaista sitoutumisensa "sateenkaarikansanedustajaksi" ja samalla edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kampanjoissaan ja valittuina kansanedustajina lainsäädäntötyössä.

Sanoman vaalikoneen kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitoista

Helsingin Sanomat kertoi 7.3. vaalikoneensa avautumisesta kertovassa uutisessa, että "lähes kaikki puolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle". Asiaa koskevassa visualisoinnissa lähes kaikkien puolueiden nuolet osoittavat myös arvoliberaalimpaan suuntaan. Arvoliberaaliin päädyn tuntumaan sijoitetun vasemmistoliitton ja arvokonservatiiviseksi määritellyn kristillisdemokraattien kohdalla siirtymää arvoliberaalisuuden suhteen ei kuitenkaan ollut, mutta muutenkin arvokonservatiivisimmaksi merkittyjen perussuomalaisten kohdalla siirtymä oli vielä konservatiivisempaan suuntaan.

Sosiaalisessa mediassa on hämmästelty ja kritisoitu sitä, minkä takia ainakin Helsingin Sanomien vaalikoneeseen on kysytty ehdokkaiden kantaa samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon. Asiahan on päätetty jo vuonna 2014 ja lakikin astunut voimaan keväällä 2017. Asiaa kritisoineet muistuttivat, että ajankohtainen kysymys olisi ollut kanta translain uudistamiseen. Lisäksi kantaa kolmanteen juridiseen sukupuolivaihtoehtoon olisi toivottu kysyttäväksi. 

Kysymystä on perusteltu sillä, että avioliitto-oikeutta käsittelevä kysymys oli yksi edellisten vaalien yhteydessä käytetyistä puolueen sijaintia konservatiivisen ja liberaalisuuden välillä määrittelevistä kysymyksistä. Puolueiden arvoja määrittelevien kysymysten pitäminen samana mahdollistaa puolueiden vertaamisen neljän vuoden takaiseen tilanteeseen.

Ylen vaalikoneessa kysytään kantaa siihen, pitäisikö myös alle 18-vuotiaalla olla mahdollisuus sukupuolensa korjaamiseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit pidetään 14.4.2019. Kotimaan ennakkoäänestys on 3.4.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.4.–6.4.2019. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023.

Virallinen tietopaketti Suomessa järjestettävistä vaaleista on osoitteessa vaalit.fi. Monet viestimet toteuttavat vaalien alla valtakunnallisia ja alueellisia vaalikoneita, joissa lukijat voivat verrata omia näkemyksiään ehdokkaiden näkemyksiin ja käyttää niiden antamaa tulosta tukena valinnassaan.

Ranneliike.netin eduskuntavaaleja käsittelevät jutut kootaan Eduskuntavaalit 2019 -aihesivulle. Lisäksi eduskuntavaaleja käsitellään sivuston uudessa yhteiskunnallisiin ja politiikan aiheisiin keskittyvässä Sateenkaariluuppi-blogissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!