KD Ylen vaalitentissä: "Tähän maahan ja maailmaan synnytään tytöiksi ja pojiksi"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 14

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston jäsen Sakari Smeds oli KD:n edustajana Ylen tiistaiaamuisessa vaalitentissä, jossa esillä oli puolueen kielteinen kanta translakikysymyksessä. Illan vaalitentissä puolueen puheenjohtaja Sari Essayah totesi, että puolue ei hyväksy itsemäärittelyyn perustuvaa translakia.

Aamun vaalitentti

Aamun vaalitentissä Smedsiltä kysyttiin myös puolueen kielteisestä kannassa translain uudistamisesta itsemäärittelyyn perustuvaksi.

- Miksi te vastustatte tätä translakia, joka parantaisi niiden ihmisten tilannetta, jotka eivät tunne olevansa virallisen sukupuolensa mukaisia, kysyi haastattelun tehnyt toimittaja Pirjo Auvinen, joka muistutti myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Suomelle antamasta huomautuksesta. 

- Tähän maahan ja maailmaan synnytään tytöiksi ja pojiksi. Se on biologinen tosiasia. Ja kyllä me toivomme, että tämä biologinen tosiasia pysyisi meillä lainsäädännönkin perustana, vastasi Smeds.

Hän jatkoi, että puhuminen tytöistä tai pojista ei tarkoita ahtaita sukupuolirooleja, ja että sukupuolten sisälle mahtuu liikkumatilaa ja erilaisuutta. Hän peräänkuulutti tähän liittyen muutoksia asenteisiin. Smeds toisti tämän jälkeen käsityksensä "tytöiksi ja pojiksi syntymisestä".

- Haluamme, että pienet lapset ja nuoret saavat kasvaa aikuisuuteen - naiseuteen ja mieheyteen ilman, että aikuisten maailmasta tuodaan heidän omaa kasvuunsa ja prosessiinsa häiriötekijöitä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelija kysyi, kiistääkö KD biologisen tosiasian siitä, että "kaikki eivät synny siksi sukupuoleksi, mikä heillä fyysisesti on". 

Smeds piti murheellisena, jos asiasta on erimielisyyttä. Hän toisti vielä kolmannen kerran käsityksen, että "tähän maailmaan synnytään tytöiksi ja pojiksi". Hän piti vielä useaan kertaan toistamaansa käsitystä tolkullisena ajatuksena ja tulokulmana.

Smeds ei ottanut kantaa siihen, millä perusteilla synnynnäinen sukupuoli ratkaistaan tai biologisuudeksi määrittelyn rajoja, eikä toimittajakaan asiaa kysynyt sen tarkemmin.

Kristillisdemokrattien piiristä on aiemmin toisissa yhteyksissä ilmaistu, ettei puolue kannata kolmannen juridisen sukupuolen laillistamista.

Smeds toimi kansanedustajana kaksi kautta vuosina 1995 – 2003, ja hän toimi esimerkiksi KD:n eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana. Nyt hän yrittää paluuta eduskuntaan. 54-vuotias Smeds on Kouvolan kaupunginvaltuutettu ja KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Ylen vaalitentti lähettiin suorana Ylen Aamu-tv:ssä ja Radio Yle 1:n Ykkösaamussa aamu kahdeksan jälkeen.

Puheenjohtaja: KD ei halua, että sukupuolesta tulee ilmoitusasia

Illan tentissä asiaa alustettiin ottamalla esimerkiksi transaktivisti Sakris Kupila. Haastattelija viittasi Suomen nykyiseen lainsäädäntöön, jossa juridista sukupuoltaan muuttava joutuu todistamaan lisääntymiskyvyttömyytensä. Myös virallisen nimen vaihtaminen "vastakkaisen" sukupuolen nimeksi vaatii nykyään lääkärintodistuksen. Transasiaa käsittelevä osio alkoi illan Ylen vaalitentissä noin 40 minuutin kohdalla.

Haastattelija aloitti kysymällä KD:n puheenjohtaja Sari Essayahin kantaa sterilisaatiokysymykseen.

- Jos ihminen lähtee tällaiseen sukupuolenvaihdosprosessiin, niin tämä vastakkaisen sukupuolen hormonien nauttiminen johtaa siihen, että henkilöstä tulee kyvytön hedelmöittymään tai hedelmöittämään. Eli kyllähän täytyy ymmärtää, että jos lähdetään hakemaan vastakkaisen sukupuolen hormoneja, niin silloin varmasti seuraa siitä lapsettomuutta.

Tämän jälkeen toimittaja muistutti, että osa henkilöistä ei halua tehdä fyysisiä muutoksia, mutta haluavat kuitenkin papereihinsa sen sukupuolen merkinnän, mitä he kokevat olevansa. 

- Ei sukupuoli voi olla ilmoitusasia. Eihän meillä pituus tai paino tai silmien värikään ole ilmoitusasia. Kyllähän se on tällainen fysiologinen fakta, ja siinä mielessä me aika erikoisiin tilanteisiin tultaisiin, jos jokainen voisi ilmoittaa sen sukupuolen, jonka itse haluaa. 

Tämän jälkeen toimittaja kysyi, lähtisikö puolue hallitukseen, jonka hallitusohjelmassa translakiuudistus on. 

- Kristillisdemokraatit ei halua, että sukupuolesta tulee ilmoitusasia. Myöskään me emme halua sitä, että näitä hoitoja lähdettäisiin alaikäisille viemään.

- Nythän täytyy muistaa, että nämä tahot, jotka ovat näitä asioita nostaneet esille, niin yksi hyvin vahva vaatimus on se, että halutaan avata nämä hormonihoidot ja myöskin leikkaushoidot alaikäsille. Ajatelkaa sellaisia alaikäisiä, jotka - hyvänen aika - jotka eivät saa mennä naimisiin, eivät saa ajaa autoa, niin voisivat tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat peruuttamattomasti heidän loppuelämäänsä. 

- Meidän mielestämme... minä toivon, että suomalaiset ymmärtävät, että on puolue, joka tässä tilanteessa ei halua olla rikkomassa lasten kasvurauhaa ja siinä mielessä voi äänestää kristillisdemokraatteja. 

Haastattelija muistutti tämän jälkeen, että asia ei koske ainoastaan lapsia. Essayah totesi, että nykyisessä translaissa kyse on aikuisista ja täysivaltaisista ihmisistä.

- Minun mielstä tämä on sellainen kysymys, että meidän täytyy pystyä ihan selkeästi Suomessa ymmärtämään, ettei voi olla niin, että sukupuoli on ilmoitusasia, eikä myöskään näitä hoitoja voida lähteä avaamaan alaikäsille. Minä uskon, että kun tästä asiasta keskustellaan, niin muita puolueita tulee ymmärtämään, että tähän suuntaan ei voida mennä.

Essayah toisti Sakari Smedsin aamutentissä esittämän käsityksen kahdesta sukupuolesta: synnytään tytöiksi ja pojiksi.

- Meillä on toki niinsanottuja intersukupuolisia henkilöitä, eli on tällainen häiriö kehityksessä. Ja kyllä, näitä syntyy muutamia.

- Naiset ja miehet, tytöt ja pojat, intersukupuoliset ihmiset. Kaikki syntyvät ihmisiksi.

Haastattelija muistutti vielä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan komissio, YK:n kidutuksen vastainen raportoija katsovat, että Suomen pitää luopua tästä sterilisaatiovaatimuksesta. 

Lähetyksen lopun yhteenveto-osuudessa Essayah totesi translakikysymyksen olevan puolueelle hallituskysymys. Asiaa oli tivattu häneltä jo varsinaisen tentin aikana useaan kertaan, mutta Essayah ei suoraan asiaa siinä yhteydessä ollut sanonut.

- Jos sellaista translakia ollaan Suomeen tekemässä, jossa alaikäisille aletaan tekemään näitä hoitoja tai jos on sellainen tilanne, että sukupuolesta tulee ilmoitusasia, niin ei KD voi tällaista hyväksyä, sanoi Essayah.

Kristillisdemokraatit estivät vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa tasa-arvoisen avioliittolain ottamisen hallitusohjelmaan. Kyse oli Jyrki Kataisen (kok) johtamasta kuuden puolueen hallituksesta. Kokoomuksen ja KD:n lisäksi hallitusohjelman hyväksyivät SDP, vihreät, rkp ja vasemmistoliitto. 

Eduskuntapuolueista translakiuudistusta ovat ilmaisseet kannattavansa sdp, kokoomus, keskusta, vihreät, rkp ja vasemmistoliitto.  

Päivitys: lisätty tiedot illan vaalitentistä, jossa haastateltavana oli KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

14 kommenttia

Vai ei KD kannata ahtaita sukupuolirooleja? Kuten mm. avio- ja enemmän tai vähemmän koko seksielämän arvottamista (kaikkien muiden paitsi heteroiden kohdalla siis) lisääntymisen perusteella? Kuten vain miehiä koskevaa "yleistä" asevelvollisuutta?

Pojat ja miehet saavat meikata ja pukeutua mekkoon tahtoessaan ja silti KD:n mielestä legitiimisti odottaa kanssaihmisten käyttäytyvän asiallisesti heitä kohtaan, ilman yhtään mitään muttia? Miten en ole saanut tällaista käsitystä tästä puolueesta aikaisemmin? Kuulostaa suorastaan aivan liian hyvältä ollakseen totta. Miten minusta jotenkin tuntuu siltä, että sieltä se joku mutta jostain "homopropagandasta" kuitenkin löytyy...

Ainoastaan KD:n tasoinen puolue voi alentua käyttämään niinkin hyvää asiaa kuin sukupuoliroolien löyhentymistä jotain väestöryhmää vastaan. Eikö tuo puolue osaa omaksua edistyksellisempiä kantoja muuten kuin vastustaakseen jotain toista edistysaskelta? Samahan nähtiin, kun puolue yhtäkkiä oli vastustamansa parisuhdelainkin puoltaja. Aina pitää olla näyttämässä henkisesti keskisormea jollekulle, halveeraamassa, simputtamassa, kiistämässä.

Mitä sitten, että jotkut ihmiset eivät koe olevansa miehiä tai naisia ja haluavat virallisesti määritellä itsensä joksikin muuksi? Miksi joku jaksaa siitä noin provosoitua? Onko se joltakulta muka pois? Jos KD:n mielestä sukupuolen sisälle mahtuu monenlaista, onko sillä ihan oikeasti väliä, mihin sukupuoleen kukin kokee kuuluvansa?
KD:ssä ja sitä lähellä olevassa Aito avioliitto -seurakunnassa on täysi sota päällä translakiuudistusta ja laajemminkin sukupuolen moninaisuuden tunnustamista vastaan. Ei niin kovin kauan sitten Mika Ebeling (kd) hyökkäsi Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa transsukupuolisuus-ilmiötä vastaan. Tämä tapahtui helmikuun 27. päivänä pidetyssä kokouksessa, jossa oli käsittelyssä (lopulta hyväksytty) aloite harrastus- ja liikuntapaikkojen sukupuolineutraaleista pukeutumistiloista ( katsottavissa osoitteessa https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/video?id=4026 - kelata kannattaa 2 tunnin ja 23 minuutin nurkille ). Ebelingin purkautuminen on melko tavalla sitä itseään.