Lännen Media: Pekka Haavisto suosituin seuraavaksi pääministeriksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
Pekka Haaviston toinen presidentinvaalikampanja käynnistyi vihreiden puoluekokouksessa Tampereella 18. kesäkuuta, 2017.

Vihreiden Pekka Haavisto on Lännen Median kyselyn mukaan selvästi suosituin seuraavaksi pääministeriksi. Lehtitalon Taloustutkimukselta tilaamassa kyselyssä selvitettiin puolueiden puheenjohtajien suosituimmuutta hallituksen vetäjäksi.

Haavistolla on 22 prosentillaan selvä etumatka toisena olevaa kokoomuksen Petteri Orpoon (16 %). Keskustan Juha Sipilä on kolmantena (13 %) ja SDP:n Antti Rinne neljäntenä (12 %).

Puoluekannatusmittauksissa SDP on viime aikoina ollut kärkipaikalla, pienellä etumatkalla kokoomukseen. Keskustan kannatus on hiipunut vuoden 2015 vaalien ykköspaikalta kolmossijalle. Vihreät ovat pitkään olleet kannatusmittauksissa neljäntenä ja kannatuskäyrä alavireinen, mutta Haaviston valinta puheenjohtajaksi näkyi välittömästi pienenä nousuna kannatusluvuissa.

Suomessa pääministeriksi nousee yleensä suurimman puolueen puheenjohtaja.

Haavistoa kannatetaan erityisesti suurissa kaupungeissa. Lännen Median mukaan Haaviston kannatus on suurinta pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Näillä paikkakunnilla vihreiden kannatus on muutenkin korkea. Alle 50-vuotiaissa naisissa kannatus on suurinta.

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019.

8 kommenttia

Syntyykö vuoden 2012 presidentin vaalin alla nähty Pekka Haavisto -ilmiö uudelleen? Ja jos, niin saako vihreät sen siivittämänä vaalivoiton kevään eduskuntavaaleissa?

Vihreiden menestys on varmasti pois SDP:ltä ja vasemmistolta. Toki noste voi herättää myös nukkuvia äänestäjiä.

***

Iso kysymyshän on siinä, että pystyykö Haavisto pitämään etenkin sosiaalisessa mediassa aktiiviset puolueen kannattajat tyytyväisenä. Maltillisen Haaviston maltilliset kommentit hallitusyhteistyön yleisistä reunaehdoista ehti jo aiheuttaa vähemmän maltillista kuplintaa eräiden äänekkäiden vihreiden somettajien piirissä.
Varmaan positiivinen vaikutus Haavistolla on, mutta epäilen ettei ihan samanlaista ilmiötä enään tule. Kuitenkin niin monelle Haavisto on jo "vanha" poliitikko.