Vihreiden Pekka Haavisto Ykkösaamussa: keväällä ilmastovaalit, nosti esiin myös translain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Pekka Haaviston toinen presidentinvaalikampanja käynnistyi vihreiden puoluekokouksessa Tampereella 18. kesäkuuta, 2017.

Vihreiden puheenjohtajaksi lauantaina valittu kansanedustaja Pekka Haavisto totesi maanantaina radion Ykkösaamussa, että seuraavan hallituksen on vietävä läpi translakiuudistus.

Tasa-arvokysymyksistä Haavisto nosti esiin ensin perhevapaat, jossa nykyisen hallituksen aikana ei olla päästy eteenpäin. Haavisto toivoo, että tasaisempi jako lähtisi toteutumaan.

Kolmanteen juridiseen sukupuoleen liittyvän keskusteluun viitaten Haavisto totesi translakikysymyksen olevan aidon tasa-arvokysymyksen. Hän sanoi, että se pitää ratkaista tulevan hallituksen aikana.

Haavisto kertoi myös keskustelleensa opettajien kanssa, jotka kertovat, että heillä on koulussa oppilaita, joilla on toinen kokemus omasta sukupuolestaan kuin mikä on heidän nimensä. Nykyään koulut joutuvat tekemään ratkaisun siitä, mitä nimeä oppilaasta käytetään. Toimintamalliin ei ole yhteistä ohjetta. Haaviston mukaan monet joutuvat vaikeuteen asian suhteen ja monet perheet kamppailevat tällaisten asioiden kanssa. 

- Kyllähän tämän yhteiskunnan pitäisi toimia tasa-arvoisemmin näissä asioissa, totesi Haavisto. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haavisto valittiin lauantaina 3. marraskuuta 2018 Vihreiden puheenjohtajaksi Touko Aallon luovuttua tehtävästä. Puheenjohtajavaalissa Haavistoa vastassa oli kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Äänestystulos oli 40-1. Haavisto toimii puheenjohtajana kesän 2019 puoluekokoukseen asti, kevään 2019 eduskuntavaalien yli. Haavisto on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle puolueen puheenjohtajaksi. 

Pekka Haavisto, 60, on toiminut Vihreiden puheenjohtajana edellisen kerran 1993-1995. Haavisto on toiminut Paavo Lipposen hallituksen ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä 1995-1999 ja Suomen kehitysministerinä Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa 2013-2014. Kansanedustajana hän on ollut 1987-1995 ja uudelleen vuodesta 2007 lähtien. Haavisto on myös ollut kahdesti presidenttiehdokkaana: vuosien 2012 ja 2018 vaaleissa. 

Haaviston puoliso on Nexar Antonio Flores, 40. Pari rekisteröi parisuhteensa vuonna 2002. 

3 kommenttia

En ymmärrä, kun nämä pyörivät samojen asioiden ympärillä koko ajan. Kouluthan ei ole kehittyneet mihinkään....samoin kulttuurin alalla olisi paljon paljon tehtävää. Mitään ei nosteta esille. Tutkimukseen tulisi saada rahaa.
Minä taas en oikein ymmärtäisi, jos samojen asioiden ympärillä lakattaisiin pyörimästä ennen kuin asiat on saatu pois päiväjärjestyksestä.

Haavistollehan näin suora yksittäisen hlbti-kysymyksen esiin nostaminen on merkillepantavaa, sillä hän ei ole (julkisuudessa) mainittavan aktiivinen moisessa ollut.