Eduskuntavaalien kärki tasainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Sunnuntaina 14.4. järjestettyjen eduskuntavaalien voittaja on SDP. Merkittäviä voittajia ovat myös Vihreät sekä Vasemmistoliitto. Myös Perussuomalaiset, ja Kokoomus kasvattivat paikkamääräänsä. Keskustan puolestaan voi katsoa romahtaneen. Siniset eivät saaneet yhtään ehdokasta läpi.

Puolue, paikkamäärät, muutos edelliseen ja prosenttiosuus
SDP: 40 +6 / 17,7 %
Perussuomalaiset: 39 +1 / 17,5 %
Kokoomus: 38 +1 / 17,0 %
Keskusta: 31 -18 / 13,8 %
Vihreät: 20 +5 / 11,5 %
Vasemmistoliitto: 16 +4 / 8,2 %
RKP: 9 +0 / 4,5 %
KD: 5 +0 / 3,9 %
Nyt: 1 +1 / 
Ahvenanmaan ehdokas

Vaalien äänestysprosentiksi tuli 72,0 prosenttia.

Naisia on tulossa kansanedustajiksi 92.

Puolueiden paikkamäärien ero etenkin Lapissa on niin niukka, että mahdollisesti tulos varmistuu vasta tarkastuslaskennan jälkeen. Jo alustavan tuloksen laskenta venyi puolilleöin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Läpi menevistä ovat hlbti-vähemmistöön kuulumisestaan avoimesti kertoneet Pekka Haavisto (vihr) ja Sebastian Tynkkynen (ps). Ääniharaviin puolestaan kuuluu Sanna Marin (SDP), joka on sateenkaariperheen lapsi. Eduskuntaan paluuta yrittänyt Oras Tynkkynen (vihr) jäi varasijalle ja paikkansa uusimista yrittänyt Silvia Modig (vas) putosi myös varasijalle. Keskustan Markku Rossi ei lähtenyt tavoittelemaan pestinsä uusimista.

Sateenkaarikansanedustajat

Setan kampanjassa Sateenkaarikansanedustajaksi ilmoittautuneista 41 pääsi eduskuntaan: Anders Adlercreutz (rkp), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Li Andersson (vas), Paavo Arhinmäki (vas), Eva Biaudet (rkp), Tiina Elo (vihr), Bella Forsgrén (vihr) Tarja Filatov (sdp), Tuula Haatainen (sdp), Atte Harjanne (vihr), Satu Hassi (vihr), Eveliina Heinäluoma (sdp), Hanna Holopainen (vihr), Mari Holopainen (vihr), Veronika Honkasalo (vas), Inka Hopsu (vihr), Saara Hyrkkö (vihr), Emma Kari (vihr), Juho Kautto (vas), Anna Kontula (vas), Noora Koponen (vihr), Mai Kivelä (vas), Merja Kyllönen (vas), Pia Lohikoski (vas), Sanna Marin (sdp), Krista Mikkonen (vihr), Sari Multala (kok), Riitta Mäkinen (sdp), Ilmari Nurminen (sdp), Maria Ohisalo (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Jenni Pitko (vihr), Jussi Saramo (vas), Hanna Sarkkinen (vas), Saara-Sofia Sirén (kok), Mirka Soinikoski (vihr), Iiris Suomela (vihr), Tytti Tuppurainen (sdp), Paula Werning (sdp) ja Sofia Virta (vihr).

Päivitys 18.4.: Lisätty valittujen ehdokkaiden listalle Bella Forsgrén, jonka sukunimen kirjoitusasu on sateenkaariehdokkaiden sivulla eri kuin oikeusministeriön valittujen kansanedustajien listalla. Sofia Virta puolestaan oli lisätty sateenkaariehdokkaiden listalle vasta uutisen kirjoittamisen jälkeen.

8 kommenttia

Näin on ja näillä mennään. Hallituksen synnyttäminen voi olla oma lukunsa.

Mietin tuota Modigin putoamista; saattoi käydä niin, että juuri se kohderyhmä äänesti Katju Aroa ja muita Feministisen puolueen ehdokkaita.
Ei yllätänyt yhtään perussuomalaisten menestys. Kaukana ei ollut etteivät kiilanneet ykköseksi. Vähän yllätyin Tynkkysen suosiosta. Kovasti on poika menossa naimisiin vaikka niin sitä vastusti. (Ehkä se on ollut jotain itse inhoa/homophobiaa/muiden mielistelyä)
Homot & oikeisto ei oo kyllä mikään uusi ilmiö.
Hieno vaalivoitto vihreille ja vasemmistolle. Harmittaa Modigin puolesta.
Katsotaan mikä on hallitus ja kuka syö sanansa Audin takapenkistä.