Eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n puheenjohtajan johdolla Suomeen ollaan kasaamassa uutta hallitusta. Hallitustunnustelijana toimiva puheenjohtaja Antti Rinne (sdp) lähetti vaalien jälkeen joukon kysymyksiä muille eduskuntaryhmille, ja vappuaattoon mennessä saapuvien vastausten perusteella puolue katsoo, ketkä olisivat sopivia mahdollisia hallituskumppaneita.
Kysymyksissä ei mainita suoraan translakiuudistusta, mutta siinä kysytään, miten muut puolueet edistäisivät ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa.
Puolueet ovat antaneet vastauksiaan maanantain ja tiistain kuluessa.
Keskusta
Keskustan vastauksessa asia kuitataan lyhyesti toteamalla, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ja vähemmistöihin kuuluvien oikeuksiin täytyy kiinnittää huomiota.
Vihreät
Vihreät on vastauksessaan monisanaisempi. Puoluen vastauksessa todetaan, että transihmisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset pitää lopettaa uudistamalla translaki. Lisäksi puolue katsoo, että translaki tulee uudistaa ja samalla muuttaa lain nimeksi “laki sukupuolen vahvistamisesta”. Juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus tulee erottaa toisistaan. Juridisen sukupuolen perustaksi tulee ottaa henkilön oma ilmoitus ja itsemäärittely. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, lääketieteelliset ehdot ja vaatimus pysyvästä sukupuoliroolissa elämisestä tulee poistaan sukupuolen vahvistamisen ehdoista. Sukupuolen korjaushoidot pitää mahdollistaa myös niille, jotka eivät tunne sopivansa kaksijakoiseen sukupuolimalliin. Juridisen sukupuolen vahvistamisen 18 vuoden ikäraja pitää poistaa ja translasten asemaa tulee parantaa mahdollistamalla murrosikää lykkäävän blokkerihoidon saatavuus. Vihreiden vastauksessa myös todetaan, ettei puolue osallistu hallitukseen, joka ei paranna vähemmistöjen asemaa Suomessa tai suhtautuu kielteisesti ihmisoikeuksiin tai oikeusvaltioperiaatteisiin.
Vasemmistoliitto
Vasemmistoliitto julkisti vastauksensa tiistaina. Puolue haluaa, haluaa, että seuraava hallitus edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia suunnitelmallisesti. Translaki tulisi uudistaa itsemääräämisoikeuden pohjalta, sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteellinen prosessi tulisi erottaa toisistaan ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen lisääntymiskyvyttömyysvaatimus tulisi poistaa. Translain on huomioitava myös lapset ja nuoret sekä muunsukupuoliset. Intersukupuolisten lasten ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia on kiellettävä.
Perussuomalaiset
Perussuomalaiset eivät vastauksessaan viitanneet hlbti-vähemmistöihin.
RKP
RKP:n vastauksessa todetaan, että translain uudistus tulee viedä läpi.
Kristillisdemokraatit
Kristillisdemokraatit nostavat translain uudistamisen kynnyskysymykseksi: vastauksen mukaan "lainsäädännön sukupuolikäsitystä ei tule muuttaa ilmoitusluonteiseen itsemääräytymiseen perustuvaksi".
Kokoomus
Kokoomus ei vastauksessaan käsitellyt erityisesti hlbti-vähemmistöihin liittyviä asioita.
Translakikampanja käynnistynyt
Translaki 2019 -kampanja vaatii tulevalta hallitukselta sitoutumista translain kokonaisuudistukseen ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Sosiaalisessa mediassa tunnistetta #translaki2019 käyttävä kampanja on kiteyttänyt tavoitteensa neljään kohtaan.
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan kansalaisista selvästi suurempi osa kannattaa kuin vastustaa translain uudistamista.