Ihmisoikeusjärjestö Seta kertoo perjantaina julkaistussa tiedotteessa olevansa hyvin huolissaan translain kokonaisuudistuksen tilanteesta hallitusohjelmaneuvotteluissa.
Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Keskustan vaatimuksesta translakiin voi tulla muutos lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen osalta, muttei varmuutta muista uudistuksista ole. Nykylainsäädäntö yhdistää juridisen sukupuolen vahvistamisen lääketietelliseen sukupuolen korjaamiseen. Henkilötietojen sukupuolimerkinnän muuttamisen edellytyksenä on hedelmättömyys.
- Suomeen on vaadittu laajamittaista translain kokonaisuudistusta niin viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, puolueiden kuin kansainvälistenkin ihmisoikeuselinten toimesta. Pelkkä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen olisi täydellinen rimanalitus, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Sukupuoltaan korjaavat joutuisivat edelleen lääketieteellisen arvioinnin kohteeksi ja odottamaan täysi-ikäisyyttä ennen kuin saisivat sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit. Translaki olisi edelleen transihmisiä syrjivä ja patologisoiva. Seta on vaatinut lääketieteellisen ja juridisen sukupuolen korjaamisen prosessien erottamista, kuten on tehty lukuisissa muissa maissa. Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee perustua itsemääräämisoikeuteen.
- Laki pysyisi tällä yhdellä muutoksella täysin vanhanaikaisena ja muutos edistäisi transihmisten tasa-arvoa vain pienen nykäisyn. Translasten ja -nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin ohittaminen osoittaisi suoraa piittaamattomuutta, sanoo Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Telakivi.
- Juridisen sukupuolen vahvistamisen prosessin tulee olla nopea, läpinäkyvä, saavutettava ja perustua itsemäärittelyyn, kuten Euroopan neuvosto suosittelee. Nyt se on kaikkea muuta, Tarjamo sanoo.
- Ovatko ihmisoikeudet taas jäämässä muiden kysymysten jalkoihin? Translain uudistamista ei saa vesittää toistamiseen. Nyt olisi vihdoin aika saada suomeen aidosti ihmisoikeuksia kunnianhimoisesti eteenpäin vievä hallitus.
Aiemmin kuluvalla viikolla kerrottiin osan keskustalaisista olevan valmiita laajaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan lakiuudistukseen, mutta erityisesti ikäkysymys hiertää konservatiivisempia keskustalaisia. Erimielisyyttä puolueessa herättää myös henkilön oma ilmoitus juridisen sukupuolen vahvistamisen perusteeksi.
Muut hallitusneuvotteluita käyvät neljä puoluetta, SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP, ovat ilmaisseet olevansa valmiita laajempaan translakiuudistukseen.
Käynnissä on translain uudistamista vaativa #translaki2019-kampanja.