SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattavat varauksettomasti kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon laillistamista Suomessa, kertoo sanomalehti Karjalainen.
Keskusta kannattaa sukupuolta koskevan lainsäädännön uudistamista intersukupuolisten lasten osalta.
Kokoomus, siniset, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät kannata kolmannen juridisen sukupuolen laillistamista.
Kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto vaatisi muutoksia henkilötietojärjestelmään ja sitä koskevaan lainsäädäntöön, jotta tietojärjestelmään ja virallisiin henkilöpapereihin voitaisiin merkitä nykyisen naisen tai miehen tavoin vaihtoehdoksi muu.
Tällä hetkellä valtiovarainministeriössä on Karjalaisen mukaan mietitty henkilötunnuksen mallia, josta henkilön sukupuoli ei kävisi ilmi.
Koskee sekä intersukupuolisia että muunsukupuolisia
Nykyinen juridinen yksinomainen jako miehiin ja naisiin on Suomessa ongelma erityisesti intersukupuolisten kohdalla, joiden sukupuolta ei syntyessä yksiselitteisesti ole mahdollista määritellä jommaksi kummaksi kahdesta vaihtoehdosta.
Lisäksi kaksijakoisen sukupuolikäsityksen väliin tai ulkopuolelle itsensä kokevat kohtaavat ongelmia nykytilanteessa.
Kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto käytössä monissa maissa
Valtioista Kanada, Nepal, Australia, Uusi Seelanti, Pakistan, Intia, Malta ja kuluvan vuoden loppuun mennessä myös Saksa tarjoavat kansalaisilleen mahdollisuuden valita kolmas sukupuolimerkintä. Saksassa tulee mahdolliseksi myös jättää sukupuolimerkintä tyhjäksi. Myös Itävallassa perustuslakituomioistuin totesi kesäkuun lopulla, että yksilöllä on oikeus olla juridisesti muuta kuin nainen tai mies.
Translakiuudistus ei etene
Kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon sallimisen lisäksi Suomessa käydään keskustelua myös translain uudistuksesta.
Translakiuudistus on kuitenkin ollut jäissä nykyisen ja edellisen hallituksen aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt perussuomalaisten ja sittemmin sinisten vastustuksen vuoksi.
Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä juridisen sukupuolensa vahvistavalta.
Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin.