Translain uudistus tulevalla vaalikaudella saa kannatuksen neljän kannatusmittauksissa suurimman puolueen puheenjohtajalta. Yle haastatteli puoluejohtajia puolueiden kesäkokouksissa.
SDP:n Antti Rinne pitää transsukupuolisten ihmisten nykyistä ihmisoikeussopimusten vastaista tilannetta suomalaisen yhteiskunnan häpeätahrana.
Kokoomuksen Petteri Orpo pitää asiaa sen kaltaisena ihmisoikeuskysymyksenä, että asia pitää ottaa käsittelyyn ja ratkaista.
Keskustan Juha Sipilä totaa puolueellaan olevan kaksikin puoluekokouspäätöstä translain uudistamisesta.
Vihreiden Touko Aalto toteaa, että translakiuudistuksen olevan ison ihmisoikeuskysymyksen, joka olisi pitänyt huolehtia ajat sitten. Aalto toteaa Ylelle, että on ihmisoikeusloukkaus, että tällä hetkellä sukupuolenkorjausleikkauksessa vaaditaan sterilisaatiopakkoa.
Translakikysymys oli haastattelun ainoa asia, josta puoluejohtajat olivat täysin yhtä mieltä. Haastatteluun muut aiheet koskivat perustuloa, ansiosidonnaista työttömyysturvaa, tuloveron keventämistä, ympäristönsuojelua ja ilmastonmuutosta sekä kysymystä tyttöjen ja poikien erillisistä oppitunneista.
Suomessa translain uudistus on jumissa
Nykyinen lainsäädäntö vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä henkilöltä, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.
Loppuvuodesta 2017 ulkoministeri Timo Soini (sin) totesi blogissaan, ettei translaki etene nykyisellä hallituskaudella. Joidenkin arvioiden mukaan nimenomaan Soinin kanta estää hallitusta edistämästä translakiasiaa.