Huhtikuussa 2019 Suomessa järjestetään eduskuntavaalit. Sekä Seta ry että Sateenkaariperheet ry perinteisesti asettavat tavoitteensa siitä, mitkä hlbti-vähemmistöjä koskettavat asiat olisi vietävä maaliin.
Setan neljä kärkihanketta ovat sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen sekä kolmas oikeudellinen sukupuolivaihtoehto.
Myös Sateenkaariperheet ry nostaa kärkihankkeiksi valtionhallinnon hlbti-toimintaohjelman ja translain. Lisäksi se vaatii sijaissynnytyslain laatimista sekä nykyisten isyys- ja äitiyslakien yhdistämistä vanhemmuuslaiksi. Sateenkaariperheet ry esitteli tavoitteensa jo elokuun 2018 lopussa.
Seta haluaa määrätietoista sateenkaaripolitiikkaa
Seta nimeää ykköstavoitteekseen kaikki hallinnonalat läpileikkaavan valtiollisen sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman, jonka tulee sisältää keinot parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvien viharikosten tunnistamista ja niihin puuttumista sekä keinot parantaa sateenkaarinuorten, turvapaikanhakijoiden ja sateenkaariperheiden oikeuksia.
- Hallitukselta on puuttunut määrätietoisuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien edistämiseksi. Olemme Setassa olleet äärimmäisen pettyneitä hallituksen toimettomuuteen erityisesti translain uudistamisen osalta. Seuraavan hallituksen on viipymättä lopetettava transihmisiin ja intersukupuolisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset uudistamalla translaki ja kieltämällä intersukupuolisten lasten kosmeettiset hoidot, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.
Sukupuolen moninaisuus tunnistetaan jo Suomen lainsäädännössä, todetaan Setalta. Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja kehollisten piirteiden perusteella. Setan tavoitteena on saada Suomeen kolmas juridinen sukupuolimerkintä.
- Vaadimme lainsäädännön muuttamista siten, että muunsukupuoliset ja muut nais-mies-jaon vuoksi näkymättömiin jäävät saavat sukupuolensa juridisesti tunnustetuksi. Useassa maassa on jo mahdollista saada passiin sukupuolimerkinnäksi X miehen (M) tai naisen (F) sijasta.
Seta kertoo kutsuvansa vaalikevään aikana ehdokkaita sitoutumaan ja edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kampanjoissaan ja valittuina kansanedustajina lainsäädäntötyössä.
- Eduskunnassa on tällä kaudella toiminut oma hlbti-verkostonsa, johon on kuulunut sateenkaarimyönteisiä edustajia lähes kaikista eduskuntapuolueista. Tarvitsemme uuteen eduskuntaan kuitenkin vielä suuremman joukon sateenkaarikansanedustajia varmistamaan, että perus- ja ihmisoikeudet, kuten itsemääräämisoikeus, syrjimättömyys ja turvallisuus, toteutuvat Suomessa jokaisen kohdalla, Kupila painottaa.
Vaalit huhtikuussa
Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023. Keväällä järjestetään myös EU-vaalit.
Päivitys 31.1.: Setan vaalitavoitteet kommentteineen