• kesäpoika

Tuleva

Rakastan viatonta elämäniloa. Se oli se tila, jonka tahdon löytää uudelleen. Miettiä kaikessa rauhassa Suuria Asioita, Jumalia ja maailmankaikkeuksia, ilahtua löydöistä ja tehdä niistä juuri sellaisia päätelmiä, jotka ovat mulle ominaisia.

Ja muistaa, että vaikka kaikki eivät ajatuksiani kunnioita, se ei saa muuttaa sitä iloa josta oivallus syntyi.

Mä pidän myönteisistä ihmisistä, iloisista, joilla on terve itsetunto. Terve, jotta ei koe huonommuutta ollessaan jossain huonompi kuin toiset, vaan kehittyy omassa tahdissaan, eikä tunne tarvetta osoittaa omaa paremmuuttaankaan. On vain. Ja ohittaa jokaisen, joka ei ole kykenevä erottamaan itsekkyyttä iloisuudesta.

En tahdo tulla ihmiseksi, joka istuu nurkassa sykkyrässä tutkiskelemassa virheitään, tai vetäytyy seurassa syrjälle ja tekee mielessään viiltäviä analyysejä toisten huonoista puolista. Viimekädessä itseen käpertyminen on itsekeskeisyyttä sekin. Tahdon olla taas auki, toimia sydämestä ja ulospäin, nähdä hyvän muissa ja itsessäni.

Tahdon tulla taas minuksi. Angstisuus on jotain jota en ymmärrä enkä ihaile.

Tänään, kun Poika on mennyt nukkumaan ja alkaa oma aika, aion kaivaa taas Raamatun esiin Ihmetellä maailmaa kuin silloin ennenkin.

Päivän ajatus: Kun on pokkaa kävellä toisen luokse ja vaatia tältä nöyryyttä, on jo tehnyt itsensä kykenemättömäksi ymmärtämään, mitä opettaa.

14 kommenttia

arkadas

31.5.2009 11:37

Hatunnosto! Tuo päivän ajatus on mahtava.... kumpa sen pystyisi muistamaa aina silloin kun no menossa vaatimaan... ;)

martin

31.5.2009 12:28

ja jo nyt tässä oleva.
Todellinen ilo ei synny vertailusta minun mielestäni. Se on mm. hyvän näkemistä muissa ja itsessään. Ja ajatella: Näin on k o k o m a a i l m a auki!

Nermal

31.5.2009 20:43

Hyvä havainto nöyryyden vaatimisen paradoksaalisuudesta.

L. Vääräsääri

1.6.2009 14:34

Katos, olet takaisin. Tervetuloa vaan! Odotan innolla iloista ja avointa kesäpoikaa.

Samaa mieltä Nermalin kanssa eli hyvä havainto tosta nöyryydestä. Taidat puhua tossa itsestäsi? Että et voi vaatia olemaan nöyrä jos et itse ole? Kai sä kuitenkin tiedät että vaatiminen ja opettaminen on eri asioita. Ja opettaa voi sellasiakin asioita joita ei itse kannata.

kesäpoika

1.6.2009 16:55

L.V. Pyydän sua lukemaan mun blogini näkökulmien lisäyksistä, jossa viittasin suoraan suhun. Itsestäänselvät lisäykset on niin turhia, että en viitsi niihin enää erikseen reagoida. En tähän uusimpaankaan.

Siitä olen erimieltä, että kukaan olisi pätevä opettamaan mitään, mitä ei osaa.

L. Vääräsääri

1.6.2009 17:56

Mikä noista edellisistä on näkökulmien lisäyksestä? Pitkiä, en jaksa kahlata kaikkia siksi että löydän sen mitä tarkotat. Mikä oli itsestään selvä, puhe itsestä?

Nöyryys on tunne. Ei tunteita voi opettaa. Ei niitä voi vaatiakkaan mutta jotkut kai yrittää.

Et ole erimieltä koska en sanonut että voisi opettaa mitä ei osaa. Voi opettaa jotain mitä ei kannata itse. Esimerkiksi voi opettaa Marxilaista oppia vaikka ei itse kannata. Silloin sen tietysti osaa.

kesäpoika

1.6.2009 18:57

Okej, et ollut lukenut kaikkia näitä tauon jälkeen kirjoitettuja. Hyvä sitten, että tuli puheeksi, sillä mä tosiaan mainitsin sut nimeltä, vaikka en tarkoittanut kommenttia silloin suoraan sulle. Kohteliaisuussyistä jo pitää etsiä se sulle, ja se löytyy tältä sivulta ja otsikolla Turhauma.

Itsestäänselvyyksistä: Kyllä, puhe itsestä. Ajatukseni koski kaikkia ihmisiä, kuten muutkin vastaavat toteamukset joita teen yleensä.. Joskus niihin on kirjoitettu tekijä, mutta ne on kaikki tarkoitettu käännettäväksi myös toisinpäin, eli kun alkuperäisen lauseen minästä tulee sinä, ajatuksen pitää olla yhä totta silmissäni jotta kehtaan sen kirjoittaa. Tai kun puhun jostain mitä ihmiset ovat ja ihmiset tekevät, tiedän kyllä olevani itsekin ihminen ja tarkoitan yhtä lailla itseäni kuin muita.

En vaadi itseäni kohdeltavan sellaisin tavoin, joilla en kohtele muita. Joskus teen virheitä, mutta niitä pyydän anteeksi. Koska en osaa olla täydellinen, koen, että jos oon pytänyt anteeksi, tarkoitan sitä yhä ja en sitä saa, tai olen valmis antamaan anteeksi, mutta sitä ei koskaan pyydetä, oon tehnyt suhteen kannalta sen, minkä voin. (Itseni kannalta opettelen toistamasta virheitä ja antamaan anteeksi pyytämättömyydestä huolimatta, mutta se ei ole enää muiden kommentoitavissa, jollen sitten siitä itse puhu.) Ootko samaa mieltä?

Nöyryys on tunne tai tapa reagoida, eikä siihen siksi päde samat säännöt kuin marxismiin tai teknisiin tietoihin. Se on elävää ja muuttuvaa. Oon samaa mieltä siitä, ettei tunteita voi opettaa, ei ainakaan yrittämällä runnoa niitä läpi: "Rakasta enemmän ja heti!", oma esimerkki on ainut tapa todella opettaa niistä mitään. Ei voi opettaa tunetta, jota ei ymmärrä, eikä tunnetta ymmärrä, jollei sitä ole itse itse kokenut. Älyllinen tiedostaminen ei koskaan ole sama asia kuin kyetä siihen oikeasti.

Kaksi kykenemätöntä voi kyllä pohtia ja pyrkiä johonkin yhdessä.

L. Vääräsääri

1.6.2009 22:28

Luin sen läpi enkä nyt tiedä ihan mistä siinä puhut. Tai siis en mä tunnista että mun mielestä sun pitäisi kertoa kaikkia vaihtoehtoisia tilanteita sillä tavalla kuin sä kuvaat siinä. Tuntui oudolta lukea että ajattelet niin. Tosin en mä kyllä muista niitä keskustelujakaan tarkkaan ja en mä jaksa niitä uudelleen lukea. Vettä sillan alla niinko.

Juuri tuota mä tarkoitin nöyryyden kohdalla. Se on tunne eikä tunnetta voi opettaa. Siksi musta on hassua puhua opettamisesta tunteiden yhteydessä.

Mä olen ihan samaa mieltä muuten sun kanssa ja mä ajattelin että sä tarkotat just tota "rakasta enemmän ja heti" juttua ton nöyryyden kanssa.

Mutta mä kyllä pidän kiinni siitä että mitään tunnetta ei voi opettaa edes esimerkillä. Tunne pitää tuntea. Tuntemansa tunteen voi ymmärtää. Tunteen voi tunnistaa toisessa. Mutta ei tunnetta voi opettaa vaikka sen ymmärtää koska se ei ole asia jota voi opettaa.

Kun kirjotat "omasta esimerkistä" niin mä kuvittelen että sä tarkotat sitä kun joku toimii niin kuin tuntisi jotain? Toiselle voi kyllä opettaa tapoja käyttäytyä ihan kuin tuntisi jotain. Ihminen voi oppia käyttäytymään niinkuin olisi nöyrä tai niinkuin olisi rakastunut. Ja tietty kanssa tunne osoitetaan käytöksellä niin muut tietää mitä tuntee. Ilman tunnetta käytös ei ole tunteita vaan kopiointia. Toisen esimerkistä ei voi oppia tunnetta, sen oppii vain tuntemalla. Mikään ei kanssa takaa sitä että tunteet on samanlaisia vaikka ihmiset olisi oppinut käyttäytymään samalla tavalla.

Oletko sä yrittänyt opettaa jollekkin jotain tunnetta? Tai siis musta koko ajatus tuntuu oudolta.

kesäpoika

1.6.2009 22:54

Minustakin se tuntuu oudolta ajatukselta. Siksi kirjoitinkin kuinka oudolta se tuntuu. :)

Tässä vaiheessa mukaan tulevana on varmaan vaikea hahmottaa miksi sitä edes mieltin, enkä mä jaksa selittää. Jos oot väittämästä samaa mieltä, niin sittenhän me ollaan samaa mieltä ja jäädään yhdessä ihmettelemään, eikö niin?

L. Vääräsääri

1.6.2009 23:35

On joo vaikea hahmottaa kun sä sanoit että puhut itsestäsi, siis se sun itsestäänselvyys. Eli tajusinko oikein että olet yrittänyt jollekkin opettaa nöyryyttä ja nyt se tuntuu oudolta että koitit? Miksi sä ajattelit että se olisi asia jota voi opettaa tai siis sä kirjotit että vaatia?

Ihan kyllä hyvä havainto siis edelleen.

kesäpoika

2.6.2009 00:03

Taisin ymmärtää väärin sun kysymyksen, tai sitten sä mun vastauksen. Tarkoitin että se koskee myös minua. :) Sille miksi tulin näitä miettineeksi on historia, mutta ei se ollut varsinaisesti suunnattu kenellekään ja toisaalta kaikille. Itselleni? You bet it.

L. Vääräsääri

2.6.2009 00:22

Mun kysymys oli ihan se mitä kysyin eli oletko koittanut opettaa tai vaatia jotain tunnetta joltain? Sun vastaus että se on sustakin outoa ei ollut vastaus siihen kysymykseen ja siksi on ehkä vähän vaikea ymmärtää.

Sun vastaus on edelleenkin jotenkin väistelevä mutta ei ole tietty pakko kertoa jos ei halua. Eli sitä historiaa mä kai kysyn mutta ei mua kiinnosta se mitä on tapahtunut tai missä. Mua vaan kiinnostaa että miksi sulla oli joskus sellanen ajatus että tunnetta voisi opettaa jollekkin. Ei sen kummempi juttu.

Mutta siis tajusin oikein eli sä olet vaatinut ja tajunnut nyt että se oli outoa.

kesäpoika

2.6.2009 00:33

Alkuperäistä kysymystäsi tarkotin.

L. Vääräsääri

4.6.2009 21:03

Ok.